keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Tom's Midnight Garden

Edith: Tom's Midnight Garden
(Philippa Pearce: Tom's Midnight Garden, 1958)
OUP Oxford 2016, 100s.

Joululahjaksi hankituissa kirjoissa on sellainen hyvä puoli, että toisinaan ne voi itse lukaista jo ennen pakettiin käärimistä. Tähän siskolle hankkimaani Tom's Midnight Garden -sarjakuvaan liittyy sellainen hauska tarina, että sisko oli meinannut antaa minulle tämän saman kirjan. Ei se sitten kuitenkaan antanut, koska muisti, että olen blogannut alkuperäisestä kirjasta noin vuosi sitten, enkä ollut siihen järin ihastunut. Minä en antanut omien huonojen kokemusten häiritä, vaan annoin ihastuttavan kuvituksen takia tarinalle uuden mahdollisuuden. Tai siis... päätin ilahduttaa siskoa laadukkaalla sarjakuvalla.

Kerrattakoon juonta sen verran, että Tom lähetetään sukulaispariskunnan luokse isoveljen sairastuttua tuhkarokkoon. Aluksi Tom joutuu viettämään kaiken ajan sisällä pienessä asunnossa siihen asti että selviää, onko hänkin sairastunut. Tomilla on tylsää ja ankeaa, kunnes hän eräänä yönä kuulee alakerran aulan kellon lyövän kolmetoista kertaa. Hän hiippailee hiljaa ulos tätinsä ja setänsä asunnosta, kurkistaa takapihan ovesta ulos ja hämmästyy suuresti: ankean asfalttipihan ja roskisten sijaan edessä avautuukin näkymä upeaan puutarhaan. Tom alkaa tehdä öisiä retkiä salaiseen puutarhaansa joka yö ja tutustuttuaan siellä Hattie-tyttöön ei Tom enää haikailekaan omaan kotiinsa vaan pyrkii pitkittämään sukulaisvierailua mahdollisimman paljon.


Tarina on hyvin uskollinen alkuperäisteokselle, mutta minusta tämä toimi näin sarjakuvana huomattavasti paremmin. Ehkä tässä ei varsinaisesti tapahdu kauhean paljon, mutta kuvista tunnelmat ja puuhastelut välittyvät tietysti huomattavasti nopeammin kuin kirjoitetusta tekstistä. Edithin kuvitustyyli on minusta tosi kiva: sopivasti yksityiskohtia, ei liikaa realismia ja värien käyttö toimii todella hyvin. Kirjassa vaivannut hidas tempo ja jaarittelu eivät näkyneet tässä versiossa. Erityisesti pidin siitä, ettei puutarhurin uskonnollisuus ollut sarjakuvassa niin painostavaa ja korostettua kuin alkuperäisessä versiossa.

Tom's Midnight Garden on kiva ja mielikuvitusta kutkuttava tarina, joka ainakin näin sarjakuvana miellyttää varmasti myös nuoria lukijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti