torstai 8. joulukuuta 2016

How to Survive in the North

Luke Healy: How to Survive in the North
Nobrow 2016, 197s.

Luke Healyn How to Survive in the North on fiktiivinen, mutta osin tositapahtumiin perustuva tarina 1900-luvun alun tutkimusmatkasta Pohjoisnavalle. Healy on yhdistänyt kaksi erillistä tutkimusretkeä yhdeksi kokonaisuudeksi, joka on sarjakuvan rakenteen kannalta tietysti selkeämpi ratkaisu. Kehyskertomuksessa miesopettaja pakotetaan jäämään palkalliselle vapaalle (syynä seksisuhde oppilaaseen) ja hän alkaa tutkia työhuoneestaan löytyneen nimikyltin entisen omistajan vaiheita.

Robert Bartlett työskentelee kapteenina laivalla, jolla pääasiassa laivamiehistä ja muutamista tiedemiehistä koostuva retkikunta lähtee tavoittelemaan pohjoisnapaa. Varustautuminen äärioloihin on puutteellista. Matkalle palkataan myös Ada Blackjack -niminen inuiitti vastaamaan vaatehuollosta. Huonosti suunnitellusta matkasta tulee erittäin vaikea. Liian heikkotekoinen laiva jää saarroksiin nopeasti jäätyvällä pohjoisella merelläja miehistön on jätettävä alus.

Healyn piirrosjälki on selkeää, mutta ruutujako ja etenkin tekstin koko on häiritsevän pieni. Pienissä ruuduissa ei jää hirveästi tilaa liikkeelle ja suuretkin jäätiköt näyttävät varsin vaatimattomilta. Teksti oli kuitenkin se, mikä vaikeutti lukemista eniten. Tykkään lukea sängyssä, missä valaistus ei ole ihanteellinen, ja minimaalisen tekstin tihrustaminen rasitti ihan liikaa. Värimaailma albumissa on hillitty ja oikeastaan myös tarina on dramaattisuudestaan huolimatta vähän laimea.Nykypäivään sijoittuvasta tarinaosiosta en välittänyt, sillä se ei mielestäni tuonut mitään lisää tuon tutkimusmatkan kuvaukseen. Oikeastaan homoseksuaalin opettajan toilailut ja kirjastossa istuminen tuntuivat aivan turhalta täytteeltä.

How to Survive in the North oli aiheeltaan mielenkiintoinen, mutta olisin toivonut sisällöltä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti