perjantai 16. joulukuuta 2016

Siipien kantamat

Jussi Valtonen: Siipien kantamat
Tammi 2007, kesto 6h 36min
Lukija: Jukka Pitkänen

Jussi Valtosen Siipien kantamat valitsin kuunneltavakseni puhtaasti siksi, että muistan sitä kehutun useissa blogeissa joitakin vuosia sitten. Sisällöstä muistin sen verran, että kyseessä on miesopettajan ja hänen oppilaansa välisestä suhteesta, joten suhtauduin tarinaan etukäteen vähän nahkeasti.

Juhani on keski-ikäinen lukion äidinkielen opettaja, eronnut, ei huollettavia. Syksyllä kouluun tulee uusi oppilas, Marianne, joka on kuin muutkin oppilaat, mutta silti aivan toisenlainen. Mariannen kanssa syntyy tasokkaita keskusteluja kirjallisuudesta ja kielestä. Vähitellen Juhani ja Marianne alkavat tavata ja myös soitella vapaa-ajallakin. Heidän välillään on selvästi jotakin tavallista opettaja-oppilas -suhdetta enemmän, jotakin syvää, aitoa ja vakavaa. Rakkauttako? Vai jotain keski-iän ja vääjäämättä lähestyvän kuoleman aiheuttamaa kriiseilyä?

Etukäteisnihkeys helpotti heti, kun selvisi, että Marianne on lähes täysi-ikäinen, eikä mikään alakoululainen. Sen jälkeen takkuilikin melkeinpä kaikki muu. Ensinnäkin Juhani ärsytti ihan kauheasti. En pitänyt hänen tavastaan olla jotenkin irrallinen: vähän ulkopuolinen muiden opettajien joukossa (jotka muuten kuvattiin vähän vauhkoina ja typerinä, kun taas Juhani näki kaikki epäkohdat ja muut, mutta eipä silti vaivautunut sanomaan mitään mistään kenellekään). Mariannekin jäi aika arvoitukselliseksi. Erityisesti olisin halunnut tietää, miten hän itse koki tunteensa Juhania kohtaan ja miltä Juhanin tunteet hänestä tuntuivat.

Siipien kantamissa tuntui olevan samantyyppistä älykkyyden ja tiedostamisen alleviivaamista kuin Valtosen Finlandia-palkitulla He eivät tiedä mitä tekevät -kirjalla. En lämpene sellaiselle, koska samalla teksti tuntuu helposti alentavan kaikkia muita.

Siipien kantamat ei ollut minun kirjani. Sentään se oli lyhyt.

2 kommenttia:

  1. Minä ihastuin Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät teokseen ja sen jälkeen luin Siipien kantamat, joka mielestäni oli vielä parempi kirja ja sitten luin novellikirjan Vesiseinä. Fanitan Valtosta ja odotan uutta kirjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, Heh, minä taas en pitänyt He eivät tiedä:stäkään :D Vesiseinä mulla on kyllä omana, mutta näiden kahden jälkeen alan kallistua sille kannalle, ettei Valtonen ole minun kirjailijani.

      Poista