keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Mörköreitti

Tuutikki Tolonen: Mörköreitti
Tammi 2016, 284s.
Kuvitus: Pasi Pitkänen


Kesäkuussa meillä luettiin Tuutikki Tolosen Mörkövahti ja heti kohta laitettiin kirjastoon ennakkovaraukseen sen jatko-osa, nyt loppuvuodesta ilmestynyt Mörköreitti.

Edellisen kirjan lopussa kuuden vanha Maikki sujahtaa lapsenvahdeiksi pestattujen mörköjen vanavedessä salaisesta portista maan alle nähdäkseen, missa Graah ja muut möröt oikeasti asuvat. Mörköreitissä kuljetaankin pitkät matkat maanalaisia käytäviä pitkin portinvartijan johdatuksella. Totta kai käytävissä seikkaillessa vastaan tulee yllättäviä tilanteita, joista kaikki eivät ole ilahduttavia. Maan päällä taas Hellemaan muu perhe, Maikin sisarukset Kaapo ja Hilla sekä isä ja äiti, etsivät kadonnutta pikkutyttöä.

Pidin Mörkövahdista (vaikka se meillä kärsikin liian hitaasta lukutahdista), mutta tästä kirjasta tykkäsin vielä enemmän. Tällä kertaa pidin tietoisesti päällä tiiviimpää lukutahtia ja jännite pysyikin paljon paremmin yllä. Jännittävimmissä kohdissa lapset komensivat itse toisiaan pysymään hiljaa, koska halusivat tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ehkä eniten tässä tarinassa ilahdutti se, että vaikka perheen nuorin lapsi oli karannut mörköjen matkaan, ei perheessä panikoitu. Varsin rauhallisesti kukin tahollaan (ja tavallaan) yritti keksiä keinoja Maikin "pelastamiseksi" ja kun Kaapo viimein keksi tavan viestiä Maikin kanssa, se vähäkin hätäännys laantui lähes olemattomaksi.

Pasi Pitkäsen kuvitus on jälleen ilmeikästä ja sopivasti söpöä, niin ettei niiden katseleminen pelota pienintäkään kuulijaa. Ylipäätään kaikki tässä kirjassa toimii!

8 kommenttia:

 1. Voi, minä niin tahdon lukea Mörkövahdin. Ehkä joku joulutonttu (tai joulupukki) toisi lukutoukalle vaikka kirjakaupan lahjakortin että pääsisin joulun jälkeen ostoksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, toivottavasti joulupukki/-tonttu kuulee toiveesi! :) Mulle tontut ovat kuiskineet, että paljon lukevalle on muka vaikea keksiä lahjaa, mutta nimenomaan lahjakortit ovat aina varma valinta :)
   Uskon että sinä tykkäisit näistä Mörkö-kirjoista :)

   Poista
 2. Kumpikin Mörkövahti ja Mörköreitti ovat hurjan hyviä mörkäkirjoja...toimii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Totta turiset. Mainioita kirjoja, vaikka ääneen lukiessa meinasikin välillä ääni loppua kesken :) (Sehän ei toki ole kirjan vika, mutta väkisinkin yhdistän tämän tuoreemman törkeän pitkään yskään, joka luonnollisesti vaikeutti hommaa.)

   Poista
 3. Mekin saatiin tämä tällä viikolla loppuun :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Huippua! Tulen pian katsomaan, mitä teillä tykättiin! :)

   Poista
 4. Mainiota, tämä kaikki. Ostin ... joulupukki osti ... nimittäin Mörkövahdin joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, hyvin tehty joulupukilta! Suosittelen tiivistä lukutahtia, jotta kirjan jännite pysyy loppuun saakka parhaimmillaan :)

   Poista