torstai 31. elokuuta 2017

Oliver ja meriperuukit

Philip Reeve: Oliver ja meriperuukit
(Oliver and the Seawigs, 2013)
Aurinko Kustannus 2017, 195s.
Suom. Maarit Varpu
Kuvitus: Sarah McIntyre


Tällä kirjalla on niin hauska kansi, että valitsin sen luettavaksi puhtaasti kannen perusteella. Sisältö vastaa kansikuvan luomia mielikuvia täydellisesti, eli voin heti alkuun todeta että tämä kirja oli tosi hauska.

Oliver on koko lapsuutensa kulkenut vanhempiensa mukana tutkimusmatkalta toiselle. Nyt perhe on kuitenkin asettumassa aloilleen Syvänvedenlahden rannalla kököttävään taloonsa. Oliver on asiasta innoissaan: voi miten mahtavaa on herätä samasta sängystä joka aamu! Ja käydä tavallista koulua! Aloilleen asettuminen ei kuitenkaan käy aivan mutkattomasti. Lahdenpoukamaan on nimittäin ilmestynyt pieniä saaria, joita vanhemmat lähtevät saman tien tutkimaan. Pian Oliver huomaa sekä saarten että vanhempiensa kadonneen. Pelastusretkellehän sitä on lähdettävä, vaikka se oma sänky kuinka kutsuisi. Edessä on vauhdikas etsintäretki Kari-nimisen liikkuvan saaren päälaella, likinäköisen merenneidon ja pöljän albatrossin avustuksella.

Meillä on tänä vuonna luettu ihan kamalan vähän iltasatuja. Kaikkia lapsia kiinnostavia kirjoja ei ole tahtonut löytyä, enkä ole itsekään jaksanut asiaan panostaa. Mutta nyt viimeinkin löytyi kirja, joka sai kaikki lapset kerääntymään samaan kasaan ja niin sitä luettiin. Vaikka kirjassa on sivuja lähes 200 ja tekstiä runsas kuvituskin huomioiden aika reippaasti, luimme koko kirjan kolmessa illassa.

Lapset tuntuivat nauttivan ihan kaikesta: itse seikkailusta, kaikista hahmoista (etenkin meriapinoista) ja kuvituksesta. Samoin viihdyin itsekin oikein hyvin tarinan parissa. Kuvituksen runsaus on ehdottomasti hyvä juttu, mutta ehkä vielä enemmän pidin siitä kuinka tarina ei ota itseään liian vakavasti. Hahmot ovat vähän hölmöjä eivätkä läheskään aina mitenkään rohkeita. Ehkä kaikkein eniten tykkäsin Sarkasminmeren elävästä levästä, joka - tietenkin - jakelee kaikille lakonisia, sarkastisia kommentteja.

Oliver ja meriperuukit on hauska kirja, joka sopii erinomaisesti luettavaksi yhdessä lasten kanssa tai ihan vain omaksi iloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti