keskiviikko 23. elokuuta 2017

Ready Player One

Ernest Cline: Ready Player One
Random House UK 2012, 15h 40min.
Lukija: Wil Wheaton

Helmikuun puolivälissä kasasin innoissani kirjoja Hyllynlämmittäjä-haastetta varten. Totesin jo silloin, että haasteen suorittaminen tuskin onnistuisi täysin, mutta (jo) nyt voin ilokseni kertoa lukeneeni ensimmäisen haastekirjan. Teknisesti ottaen sen lukemisen kanssa on kyllä vähän niin ja näin, sillä en lukenut sitä haastekuvassa näkynyttä suomennettua Ready Player Onea, vaan kuuntelin sen englanninkielisenä äänikirjana. Mutta perunat pottuina, joten katson pinon pienentyneen ja haasteen edenneen yhdellä kirjalla.

Ready Player One on sillä tavalla erityinen kirja, että sitä on minulle suositellut innokkaimmin mieheni, joka ei kauhean paljon edes lue. Itse asiassa hän tyrmistyi, kun tajusi että tartuin hänen suositukseensa muutaman vuoden viiveellä ja vielä äänikirjana. Vähän kyllä olen itsekin hämmästynyt, että miksi tätä kirjaa tuli väisteltyä näin pitkään: idea on koko ajan tuntunut kiinnostavalta, enkä ole tainnut kuulla tästä poikkipuolista sanaa missään vaiheessa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, vuoteen 2044. Maapallo on huonossa hapessa ja ihmiset kamppailevat toimeentulonsa eteen melko surkeissa oloissa. Wade Watts asuu nihkeän tätinsä luona ja viettää suuren osan valveillaoloajastaan OASIS-virtuaalitodellisuudessa, missä hän käy myös koulua. OASIS  on käsittämättömän laaja ja huolellisesti viimeistelty, suurin piirtein universumin kokoinen kasa erilaisia maailmoja. Siellä kukin käyttäjä voi omalla avatarillaan seikkailla niin paljon kuin haluaa (ja varat antavat myöten). Toinen OASIS:in luojista, perheettömänä ja erakoituneena kuollut James Halliday, on kätkenyt jonnekin OASIS:in syövereihin kolme avainta, joilla voi avata kolme hyvin piilotettua porttia. Se pelaaja, joka ensimmäisenä suorittaa porttien takaa löytyvät tehtävät, tulee perimään Hallidayn mittavan omaisuuden. Muiden tavoin Wadekin etsii avaimia ja haaveilee suuresta omaisuudesta. Kun Wade lopulta löytää ensimmäisen avaimen, peli muuttuu kaikin puolin vauhdikkaammaksi ja jopa vaarallisesti.

Ready Player One on kyllä kaikki kehunsa ansainnut. Tarina soljuu miellyttävästi eteenpäin ja on pullollaan viittauksia etenkin 80-luvun populaarikulttuuriin. Eikä edes haittaa, vaikka tuon ajan video- ja tietokonepelit tai teinileffat olisivat jääneet vieraammiksi, sillä Cline kuvaa kaikkea sopivan laveasti. Kokonaisuus on kaikin puolin ihastuttavan viehättävä. Kirjasta on tekeillä elokuva, joka näillä näkymin tulee ensi-iltaan ensi vuoden maaliskuussa. Odotamme sitä innolla, kuten varmasti moni muukin.

Esikoinen muuten kuunteli vieressä, kun miehen kanssa juttelimme tästä kirjasta, ja nappasi kirjan itselleen luettavaksi! Yleensä vain kuvitettuja ja maltillisen pituisia kirjoja lukeva lapsi on yllätyksekseni lukenut jo pitkästi kolmatta sataa sivua ja on hänkin aivan tarinan lumoissa!

------

Lopuksi muutama sananen Storytel-palvelusta, jonka kautta kirjan kuuntelin. Olen jo jonkin aikaa kaivannut hyviä äänikirjoja kuunneltavaksi, mutta en ole oikein kirjastojen valikoimasta löytänyt mitään kiinnostavaa. Tutkiskelin Storytelin äänikirjavalikoimaa ja tulin siihen tulokseen, että sieltä löytyy takuuvarmasti kuunneltavaa pitkäksi aikaa.

Storyteliin liittyminen on helppoa, samoin sen käyttäminen puhelimella tai tabletilla. Jos kuuntelulaitetta vaihtaa kesken kirjan, synkronointi toimii vaihtelevasti. En tiedä johtuvatko ongelmat siitä, että minulla tabletti ja puhelin ovat eri merkkiä, mutta jostain syystä tabletti (iPad) löytää oikean kohdan heti, mutta puhelimen (Huawei) kanssa täytyy välillä säätää.

Tähän mennessä olen ehtinyt kuunnella vain tämän yhden kirjan, joten toistaiseksi hinta (16,99€/kk) tuntuu aika korkealta. Täytynee kai vain asennoitua samoin kuin aikanaan kuntosalijäsenyyteen, että sitä edullisempi palvelu on, mitä enemmän sitä käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti