tiistai 2. tammikuuta 2018

Tove Janssonin Muumilaakson maailma

Philip Ardagh: Tove Janssonin Muumilaakson maailma
(The World of Moominvalley, 2017)
WSOY 2017, 361s.
Suom. Jaakko Kankaanpää


Philip Ardaghin kokoama Tove Janssonin Muumilaakson maailma on näyttävä, muhkea ja laadukas perusteos kaikille, jotka haluavat oppia perusasioita Muumilaaksosta ja sen asukkaista - tai kerrata vanhaa tietoa. Tämä kirja sopii erittäin hyvin kaiken ikäisille lukijoille, sillä Ardagh käyttää jutustelevaa kerrontatapaa, ja suurifonttista tekstiä enemmän kirjassa on varattu tilaa kuville.

Kirja on jaettu karkeasti ottaen kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään Muumilaaksoa ja sen lukuisia asukkaita, toisessa osassa Tove Janssonia ja hänen elämäänsä. Tekstissä on jonkin verran toisteisuutta, mutta se on aivan perusteltua: tätä voikin lukea sieltä täältä selaillen ja silti saada selkeän kokonaiskuvan asioista.

Teoksessa on käytetty hyvin runsaasti Tove Janssonin kuvituksia. Siellä täällä sivut ovat saaneet Janssonin tyyliin sopivia taustavärejä elävöittämään muuten paljolti mustavalkoisia piirustuksia.

Minusta tämä Tove janssonin Muumilaakson maailma on ihastuttava kirja. Tietopuolisesti kirja ei tarjonnut mitään uutta, mutta kokonaisuus on niin kaunis ja hyvällä maulla toteutettu, että mitään valittamista en keksi. Kannessa oleva kurkistusaukko antaa kauniin viimesilauksen tälle kaikin puolin tovejanssonmaiselle kirjalle.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa ihanalta kirjalta! Muumit on parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katriina, tämä on tosi sympaattinen :) Sopii tosiaan hyvin sekä Muumien tuntijalle kuin ensikosketukseksi Muumien maailmaan.

      Poista