keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Mangaa

Arina Tanemura: Prinsessa Sakura
(Sakura-hime kaden, 2008)
Sangatsu Manga 2017, 192s.
Suom. Kim Sariola
Prinsessa Sakura on orpo nuori tyttö, joka on saanut elellä huoletonta elämää. Jo lapsena hänet on luvattu vaimoksi prinssi Ooralle ja nyt on tullut aika solmia tuo avioliitto. Sakura ja Oora eivät ole tavanneet aiemmin, eikä ensikohtaaminen sovi aivan suunnitelmien mukaan. Yhteistä säveltä ei hetkessä, tai sarjan yhdessä osassa, löydy ja kun kuvioon astuvat muinaiset hirviöt ja etenkin niiden tuhoaminen sekä ikään kuin verenperintönä saatu taikamiekka, on melkoinen soppa valmis.

Minusta tarina kuulosti mielenkiintoiselta, mutta tämän ensimmäisen osan lukemisen jälkeen taisin menettää mielenkiintoni. Tarina on sinänsä vauhdikas, mutta mielestäni huonosti koossa pysyvä. Piirrostyyli on kautta linjan tuollaista kannessa näkyvän kaltaista hentoa, ilmavaa, suurisilmäistä ja runsasta. Ajoittain tuntuikin, että tekijälle oli tärkeämpää saada piirtää mahdollisimman paljon liehukkeita, ilmavia kampauksia, suuria silmiä ja pitkiä sääriä kuin viedä tarinaa yhtään mihinkään.

Prinsessa Sakura on 12-osainen sarja, joten yhden osan perusteella ei toki pitäisi mennä tekemään kauaskantoisia päätelmiä. Silti olen vahvasti sitä mieltä, että tämän tyyppinen manga ei ole minun makuuni.Chiyori: Pyhäkön kulkukissat
(Jinja no mori no noraneko-kun, 2012)
Sangatsu Manga 2017, 192s.
Suom. Antti Valkama
Pyhäkön kulkukissat sisältää kolme romanttiseksi luokiteltua lyhyttarinaa. Ensimmäisessä tarinassa Nagi vanhempien eroaikeiden vuoksi pyhäkköä hoitavan enonsa luokse kesäksi. Tyttöä ei maisemanvaihdos houkuta ollenkaan, ainakaan alkuun, mutta vähitellen mieli muuttuu. Suurimpana tekijänä on luonnollisesti arvoituksellinen nuorukainen, Satsuki, joka asuu myös enon luona.

Toisessa tarinassa Akari astelee autiotaloon, jossa väitetään kummittelevan. Kummitusten sijaan hän törmää Yoo-nimiseen nuoreen mieheen ja lopun voittekin arvata.

Viimeisessä tarinassa suosittu Gaku saa tukiopetusta ahkerasti opiskelevalta Oosakalta. Oosaka pitää itseään aivan erilaisena kuin muut tytöt, mutta vähitellen hänen on pakko tunnustaa, ettei hän ehkä sittenkään ole aivan immuuni ihastumiselle.

Kaikki tarinat ovat varsin lyhyitä ja juonet oikovat loivissakin mutkissa. Tunnetasolla en päässyt yhdenkään tarinan vietäväksi, vaikka kovasti yritin. Eniten minua häiritsi kuitenkin se, että Satsuki, Yoo ja Gaku ovat kaikki tismalleen saman näköisiä.Kyoukorin: Ace - musta vaeltaja 1
(Kuro neko Ace volume 1, 2011)
Sangatsu Manga 2017, 224s.
Suom. Suvi Mäkelä

Ace on musta kulkukissa, jonka kasvoja hallitsee pitkä arpi. Ace on muiden kissojen silmissä legenda ja häntä kunnioitetaan suuresti. Ace ei välitä hankkia ystäviä kissoista sen paremmin kuin ihmisistäkään, vaan hän haluaa kulkea yksin omia polkujaan.

Tässä kirjassa on 8 tarinaa, jotka ovat keskenään aika samanlaisia. Joku kissa-parka on pulassa ja vähän vastentahtoisesti Ace sitten auttaa tätä poloista yksilöä.

Tykkään kissoista, mutta Ace tuntui ihan älyttömän rasittavalta tapaukselta. Kauhean dramaattista ja ankeaa elämä tuommoisella erakolla, joka mieluummin on nälissään, kuin ottaa vastaan ihmisen tarjoamaa ruokaa.

Alkuteos Makoto Shinkai
Sarjakuva Ranmaru Kotone: your name. 02
(your name. 2, 2016)
Sangatsu Manga 2017, 164s.
Suom. Janne Mökkönen

Your name -sarjan toinen osa osoittautui todella vetäväksi. Taki tajuaa, ettei ole hetkeen vaihtanut paikkaa Mitsuhan kanssa. Hän yrittää tavoittaa Mitsuhaa, mutta kaikki yritykset epäonnistuvat. Lopulta Taki päättää lähteä Itomoriin paikan päälle tapaamaan Mitsuhaa. Itomori ei kuitenkaan ole lainkaan sellainen kuin Mitsuhan silmin näytti ja Taki järkyttyy suuresti.

Tarina kulkee sellaiseen suuntaan, jota en osannut lainkaan odottaa ja suunta on ihan ehdottomasti hyvä. Nyt jännitän pala kurkussa, onnistuuko Takin/Mitsuhan suunnitelma tapahtumien suunnan muuttamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti