sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Mutkanlukutaito

Pirjo Puukko: Mutkanlukutaito
Stresa 2017, 135s.

Pirjo Puukon novellikokoelma Mutkanlukutaito on monella tapaa ihastuttava kirja. Sen 18 novellissa on vinkeyttä ja asennetta, jollaista saisi tulla vastaan enemmänkin. Puukon käyttämä kieli on eloisaa ja persoonallista, mutta ei tippaakaan työlästä tai väkinäistä. Näissä novelleissa kyynelissä uivat kilpaa naurava liehittely ja narratuksi tulleen häpeä ja voi käydä niin että yksi pilleri oli jäänyt ottamatta ja solut olivat villiintyneet oitis.

Näissä tarinoissa vaimoa tympii miehen pitkäksi venähtänyt kapakkareissu niin paljon, että hän tyhjentää jääkaapin, nappaa mukaansa miehen kotiavaimen ja lähtee ystävänsä kanssa Suomenlinnaan retkelle. Erään miehen mutkanlukutaito ei ole paras mahdollinen ja sen seurauksena hammasproteesi katoaa. On ihastumisia, haaveita, Klamydiaa soittava mökkinaapuri.

En sitten yhtään haluaisi käyttää sanaa elämänmakuinen, mutta silti juuri se sopii kuvaamaan tätä kirjaa erikoisen hyvin. Hitusen turhan pienestä fontista huolimatta nautin Mutkanlukutaidon lukemisesta todella paljon. Puukko kirjoittaa luontevaa dialogia ja saa arkisetkin tilanteet kuulostamaan jollakin tapaa erityisiltä.

---

Helmet-lukuhaaste 2018: 25. Novellikokoelma

4 kommenttia:

 1. Jeps, tämä oli kyllä virkistävää luettavaa. Hetkiä, jotka voi hyvin kuvitella eläväksi elämäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, No nimenomaan! Vain sitä yhtä, hieman kummitusjutun puolelle kääntyvää tarinaa lukuun ottamatta, kaikki nämä voisivat olla totta :)

   Aivan mainio kirja!

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Välillä on mukava tarttua novellikokoelmaan. Tämä vaikuttaa varsin elämän makuiselta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, Tämä kannattaa kyllä hankkia luettavaksi. Uskon että tykkäisit! :)

   Poista