sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Yksinkertaisesti joogaa

Bente Helene Schei: Yksinkertaisesti joogaa
Mäkelä 2020, 150s.
Suom. Julia Rintala
Valokuvat: Nicki Twang

Omissa mielikuvissani olen yhä ketterä ja notkea, kuten joskus 20+ vuotta sitten. Todellisuus on kuitenkin varsin toinen. En ole suoranaisesti kankea, mutta enää en taivu spagaattiin tai lootusasentoon eikä siltakaan onnistunut kun sitä vuosi(kymment)en jälkeen kokeilin. Se ketteryys saattaa olla alunperinkin kuviteltua, mitään siitä ei ole ainakaan jäljellä.

Tässä kevään aikana joku työkavereista oli nähnyt jonkun liikkuvuushaasteen, jota sitten töissä kokeiltiin ja siitä se sitten lähti. Aika pian huomasin, että taipuisuuteni voisi olla parempikin ja päätin tehdä asialle edes jotain.

Joogaa en ole koskaan kokeillut, mutta Bente Helene Schein Yksinkertaisesti joogaa osoittautui täydelliseksi kirjaksi aloittelijalle. Liikkeet on selitetty selkeästi sekä sanoin että kuvin: mistä asennosta lähdetään liikkeelle, mihin tulee kiinnittää huomiota, montako kertaa liike toistetaan ja miten liike vaikuttaa kehoon.

Ensin luin kirjan teoriaosuudet, sitten tutustuin liikkeisiin. Kirjan rakenne on kätevä: siinä on joogaohjelma, jonka voi tehdä joko lyhyenä, keskipitkänä tai pitkänä. Jos lyhyen ohjelman lopulla tuntuu siltä, että haluaa ja ehtii jatkaa, ei muuta kuin kääntää sivua pari kertaa ja hopsan, siitä voikin jatkaa vielä 10-20 minuuttia. Tämän pituudeltaan helposti säädeltävän perusohjelman lisäksi kirjasta löytyy kolme muuta liikesarjaa, joilla voi parantaa vatsan hyvinvointia ja edistää ruoansulatusta, notkisaa selkää, hartioita ja niskaa sekä parantaa tasapainoa ja keskittymiskykyä.

Itse olen keskittynyt lähinnä tuohon perusohjelmaan, mutta tehnyt pari kertaa myös selkää, niskaa ja hartioita notkistavan osuuden, koska sillä alueella minulla on paljon ongelmia.

Alkuun liikkeitä ja ohjeita piti tarkistella vähän väliä, nyt perusasiat alkavat olla jo jotenkin hallussa niin että liikkeiden väliin ei tule ikäviä taukoja. Toinen häiriötekijä oli taustamusiikki. Näppäränä pistin vain spotifysta jonkun joogalistan soimaan, mutta herranen aika että oli ahdistavia äänimaailmoja siellä! Lopulta päädyin rentouttavien biisilistojen pariin ja sieltä löytyi suhteellisen helposti sivuutettavaa, mutta taustaäänet peittävää soitantaa. (Muistatteko, kun joskus 90-luvulla tunnetuista biiseistä tehtiin panhuiluversioita? Nämä rentouttavat kappaleet oli vähän samanlaisia, mutta nyt soittimena on ihan vain kitara tai pehmeä-ääninen piano.)

Osa liikkeistä tuntui luettuna naurettavan helpoilta, mutta osoittautui käytännössä haastaviksi. On vaikea keinua selkärankaa rullaten polvet vatsan päälle nostettuna, jos vatsalihakset ovat rapakunnossa. Lisähaastetta joogaan tuo asentohuimaus, joka herää eloon jos kierrän ja nostan päätä tietyllä tavalla. Kehon toispuoleisuudenkin huomasi todella selvästi: vasen polvi on kuntoutuksesta huolimatta todella jäykkä, marraskuussa nyrjäytetty oikea nilkka taas kipeytyy herkästi edelleen.

No mutta siis.
Yksinkertaisesti joogaa on loistava opas itsenäiseen joogaharrastukseen, myös aloittelijalle! Erittäin lämmin suositus!

PS: Se silta muuten onnistuu jo! :)
En nouse yhtä korkeaan kaareen kuin nuorena, mutta kädet saan suoriksi!

5 kommenttia:

 1. Tämä voisi olla sopiva minullekin! Olen mielestäni notkea, mutta siitä voi olla jo aikaa :D Minulla oli tapana venytellä ja jumpata kotioloissa, mutta se siis jäi joskus reilut kymmenen vuotta sitten. Tällainen selkeä kirja kuvineen voisi olla just mun juttu.

  VastaaPoista
 2. Minä en varmaankaan uskaltaisi kokeilla joogaa vain kirjan opastuksella. En ole ko. lajia koskaan harrastanut, ja olipa liikkeet miten yksinkertaisia vaan, pelkäisin todennäköisesti tekeväni jotain kuitenkin väärin... mutta kiva kuitenkin, että kotiliikunnan tueksi on tämmöisiä sopivan matalan kynnyksen kirjoja.

  VastaaPoista
 3. Hui, mulla ei onneksi ole tuollaisia harhakuvitelmia ;D Kyykkyyn ei minun polvilla ole menty reiluun kymmeneen vuoteen ja nykyään olen sairauslomalla selkärangan rappeuman takia. Mutta vetreämmille tällainen myös aloittelijoille sopiva kirja on hieno idea! Voi kokeilla niitä yksinkertaisempia juttuja ja jos tuntuu omalta, voi saada kipinän jatkaa eteenpäin :)

  VastaaPoista
 4. Siis minä olen nykyään todella kankea. En ole, erityisesti selästä, ollut notkea koskaan, mutta nyt on ikä ja istumatyö tehnyt tehtävänsä. Mullakin on joku hyvin mielen joogaopas kotona, sen voisi kyllä kaivella esille. Myös tämä vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 5. Mä en ole omien fyysisten rajoitteiden vuoksi koskaan lämmennyt joogalle, mutta joogan filosofia kiinnostaa. Länsimaisten sportti-ihmisten manuaalit taas eivät kiinnosta, jos asento-oppaista on poistettu henkisyys. Eli tämä ei luultavasti lähde lukulistalle. Joogan suhteen voi vielä muuttua mieli.

  VastaaPoista