tiistai 23. maaliskuuta 2021

Later

 

Stephen King: Later
Titan Books  2021, 248s.


Jamie Conklin asuu kahdestaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Ulkopuolisen silmin Jamie elää aivan tavallista elämää, mutta hänellä on kyky, josta vain harvat tietävät: hän näkee kuolleita ihmisiä. Tätä seikkaa lukuun ottamatta Conklinien elämä on tavallista: välillä menee hyvin, välillä huonommin, välillä todella huonosti. Ainoa sukulainen on laitoshoidossa oleva eno, joka sairastui alzheimeriin jo nuorena. Jonkin aikaa äidillä on naisystävä, NYPD poliisi Liz, josta on Jamielle harmia - myöhemmin.

Later edustaa Kingin tuotannossa sitä lajia, josta pidän erikoisen paljon, vaikka tarina itsessään ei hääppöinen olisikaan. Ensinnäkin minä-kertoja muistelee lapsuuttaan ja mielestäni King on aina hallinnut muistelemisen taidon. Toisekseen, vaikka tarina on kauhua, se on lopulta aika kevyttä ja helposti siedettävää. Olkoonkin, että juonenkäänteisiin mahtuu ahdistavia ja raakoja asioita, sekä lopussa jopa yksi (minun mielestäni) aivan turha ja häiritsevä paljastus.

En ole lukenut englanniksi pitkään aikaan muuta kuin sarjakuvia, joten lukeminen oli vähän hidasta. Kingin sanasto on kuitenkin miellyttävän yleistasoista, niin ettei lukunopeuden hitaus johtunut käännösongelmista vaan puhtaasti harjoituksen vähyydestä.

Later ei ole Kingin parhaimmistoa, mutta nautin siitä silti.

4 kommenttia:

  1. Arvaa mitä? En ole lukenut yhtään Kingin kirjaa. En tiedä, miten niin on päässyt käymään. Ehkäpä aloitan tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, Tämä ei tosiaan ole Kingiä parhaasta päästä, mutta toisaalta kiva tarina joka tapauksessa. Tai no, ehkä kiva ei ole aivan oikea sana :D

      Suosittelen kyllä Kingiin tutustumista!

      Poista
  2. Ai että, taas jotain mitä odottaa! Luen mieluummin suomeksi, joten toivottavasti suomennetaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, Paljon helpompaa munkin on lukea suomeksi, mutta tuleepahan pidettyä kielitaitoa edes jotenkin yllä, kun joskus lukee englanniksi. (King ei edes käytä kovin hankalaa sanastoa, joten siinä mielessä hänen kirjojaan on aika vaivatonta lukea englanniksikin.)

      Toivon myös, että tämä suomennettaisiin. Samassa sarjassa julkaistua Colorado Kidiä ei ole taidettu kääntää, mutta Tervetuloa Joylandiin kyllä, joten jospa tämäkin.

      Poista