keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Paistetut vihreät tomaatit


Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe 394s. (Random House, 1987)

Edellisen postauksen Top10 -listaan jätin tilaa yhdelle kirjalle. Onneksi, koska Paistetut vihreät tomaatit nousi heti yhdeksi parhaista kirjoista, jonka olen lukenut.

Keski-ikäinen Evelyn tutustuu vainhainkodin oleskeluhuoneessa 86-vuotiaaseen Ninny Threadgoodeen, joka alkaa kertoa Evelynille elämäntarinaansa. Samalla Ninny kertoo tarinan Idgiestä ja Ruthista, kahdesta uskomattomasta naisesta pienessä Whistle Stopin kylässä Alabamassa.

Kirjan rakenne on jossain määrin haastava. Siinä seurataan välillä Evelynin elämää kulahtaneen avioliiton ja alkavien vaihdevuosien keskellä, välillä Idgien ja Ruthin elämää vuosikymmenien takaisessa Whistle Stopissa. Toisinaan kertojana on Ninny, toisinaan seurataan Ruthin tai Idgien elämää sivustakatsojana ja välillä ääneen pääsee joku muu. Oman värinsä kirjaan tuo Dot Weems, Whistle Stopin postinhoitaja, viikottaisine uutiskatsauksineen. Vaikka kertojia ja aikakausia on paljon, tarina vie mukanaan. Kieli on upeaa, murteet ja aksentit erottuvat hyvin ja se tarina - tai tarinat - on vertaansa vailla!

Idgie on lapsesta asti omapäinen poikatyttö, joka viihtyy paremmin poikien kuin tyttöjen seurassa. Tärkeintä Idgielle on isoveli Buddy, joka puolestaan rakastaa pikkusiskoaan valtavasti. Idgien elämä saa uuden suunnan, kun kaunis ja ystävällinen Ruth Jamison viettää yhden kesän Idgien kotona. Idgie rakastuu Ruthiin välittömästi ja kesän kuluessa myös Ruth rakastuu Idgieen. Tämä naistenvälinen suhde on kuitenkin kuvattu hyvin vähäeleisesti ja siihen viitataan useimmiten ystävyytenä, vaikka molemmin puolinen rakkaus tuodaan myös selkeästi esiin.  

Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka käsikirjoituksen kirjailija on tehnyt yhdessä Carol Sobieskin kanssa. Pääosissa ovat Kathy Bates ja Jessica Tandy (Evelyn ja Ninny) sekä Mary Stuart Masterson ja Mary-Louise Parker (Idgie ja Ruth). Kirja ja elokuva eroavat toisistaan jonkin verran. Oikeastaan aika paljon, mutta molemmat ovat upeita. Elokuva on kirjaa huomattavasti kronologisempi ja selkeämpi.

Suosittelen sekä kirjaa että elokuvaa kaikille hyvien tarinoiden ystäville. Etenkin elokuvaa koskien annan nenäliinavaroituksen.


10 kommenttia:

 1. Oi , olen nähnyt elokuvan joskus vuosia sitten ja haluaisin kovastil lukea myös kirja. Löysitkö sen kirjastosta vai ostitko omaksi jostain verkkokaupasta tms.?

  VastaaPoista
 2. Maria, Kirjastosta tätä ei löytynyt, joten tilasin cdon.comista. (Maksoi hitusen alle 8€, ei ollenkaan liikaa näin hyvästä kirjasta :) )
  Elokuvan katson kerran vuodessa, se on joka kerta yhtä hyvä.

  VastaaPoista
 3. Paistetut vihreät tomaatit on tullut katsottua useamman kerran, meinasinpa ostaa dvd:nkin mutta en sittenkään. Kirjaa en ole ainakaan vielä lukenut, ei sitä ole kyllä tullut missään vastaankaan.

  Minun "kerran vuodessa -elokuva" on Pieni suklaapuoti. Joskus tulee useampikin katsomiskerta vuodessa, riippuen tv:n tarjonnasta (dvd:tä kyllä aina kauppojen tarjonnasta etsin).

  VastaaPoista
 4. Meinasin ensin kinuta tuon lainaan, muta tuohon hintaan taidan raaskia tilata oman! (tilasin sen itseasiass just nyt, kesken kommentoinnin).

  Olen katsonut leffan vhs-versiona puhki ja dvd:kin jo vähän pomppii, mutta kyllästy en kai ikinä :)

  VastaaPoista
 5. Villasukka kirjahyllyssä, kovin piilossa tuo kirja tuntuu viihtyvän, tuskin kukaan törmää siihen vahingossa. Harmi myös, ettei Fannie Flaggilta ole suomennettu muitakaan kirjoja.

  Pilvitarha, hyvä ostos! :) Mua harmitti silloin aikoinaan valtavasti, kun meidän videot meni rikki eikä dvd:tä ollut vielä saatavilla kuin väärillä aluekoodeilla. Onneksi on tuo leffa-asioihin erikoistunut mies, joka haukansilmillään bongasi suomiversion heti kun se julkaistiin :)

  VastaaPoista
 6. Elokuvana aivan loistava, kirjaa en ole valitettavasti lukenut. Itse pääsin kokemaan viime viikolla Alabaman, Mississipin ja Louisianan murteita oikein olan takaa lomamatkalla mm. noissa osavaltioissa. Tuo paksu murre on kyllä loistavan kuuloista. Yksi syy miksi pidän noista etelävaltioista.

  http://www.youtube.com/watch?v=-0wEpmQAWlo&feature=related

  VastaaPoista
 7. Artsi, olipa aika vakuuttava neiti! Ihan muutama aksentti hallussa :)

  VastaaPoista
 8. Tämä on yksi lempikirjoistani (ja lempielokuvistani). Bongasin sen kirjana joskus neljä viisi vuotta sitten Lahden pääkirjastosta, joten joihinkin isompiin kirjastoihin sitä ilmeisesti on otettu. Tilasin sen kuitenkin itselleni vuosi sitten, tämä on kirja jonka on löydyttävä omasta hyllystä:)

  VastaaPoista
 9. Tämä on loistava kirja ja elokuva! :) Elokuvassa tosin kirjan lukuisia pieniä arjen yksityiskohtia oli harmittavasti jouduttu jättämään pois, mikä oli toisaalta ihan ymmärrettävää. Mutta jos elokuvasta pitää, niin kirja kannattaa tosiaan myös lukea!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, että tällä kirjalla (ja elokuvalla) on rutkasti ihailijoita :) Toivottavasti tätä esitettäisiin televisiossa vielä joskus (esim. jonkun uusinnan uusinnan tilalla) että useampi löytäisi Paistettujen vihreiden tomaattien maailman :)

  VastaaPoista