torstai 7. heinäkuuta 2011

Agassin elämää


Andre Agassi 511s. (Open. An Autobiography, Otava 2011, suom. Pekka Tuomisto)

Minä en ole koskaan ollut kovin ahkera penkkiurheilija. Formuloita tosin seurasin niin kauan kuin Matti Kyllönen niitä juonsi ja MM-jääkiekosta katson tunnollisesti Suomen pelit. Mutta tennistä en kestä. Pelaajat ähkii ja puhkii ja pisteitä lasketaan jollakin käsittämättömällä logiikalla. Ei lainkaan minun juttuni. (Vaikka ravit on vielä vähemmän minua. Jos olisi pakko seurata jompaa kumpaa, niin mieluummin tennistä kiitos.)

Muissa blogeissa Andre Agassin elämäkertaa on kuitenkin kehuttu muun muassa siitä syystä, että se on hyvä kirja myös ei-tennistä-tuntevan näkökulmasta. Ja sitä tämä tosiaan oli. Agassi kertoo elämästään avoimen ja rehellisen tuntuisesti. Itselle jäi sellainen olo, että tässäpä vasta vilpitön mies.

Agassin lapsuus tuntuu ankealta armottomien tennis-sulkeisten takia. Kun perhe etsii uutta kotia, isä astelee suoraan takapihalle mittanauha kädessään ja selvittää, mahtuisiko sinne tenniskenttä. Vain sillä on merkitystä. Andre Agassi vihaa tennistä, mutta isä on päättänyt tehdä nuorimmaisestaan ammattilaisen, joka tienaa pelaamalla isot rahat.

Kirja oli melko rankka, mutta kiistatta hyvä. Onneksi otteluista kerrottiin niin lyhyesti ja selvästi, että minäkin pysyin vauhdissa mukana :) Yksi parhaista puolista tässä elämäkerrassa oli se, että vaikka tenniksellä luonnollisesti oli suuri rooli niin pääosassa oli kuitenkin Andre Agassi.

2 kommenttia:

  1. Tää on kirja, jonka haluan joskus lukea. Isä oli muistaakseni moukarinheittäjä ja olympiakävijä. Andrehan on seukannut sekä erään Brooke S:n kanssa, ja myös Steffi G:n kanssa, lisäksi eräs piriste käry selviteltiin puhumalla, onko näistä mainintaa

    VastaaPoista
  2. Kyllä tässä kirjassa käydään läpi niin avioliitto kuin erokin Shieldsin kanssa, samoin kuin (tietääkseni edelleen jatkuva, en jaksa googlettaa) avioliitto Steffi Grafin kanssa. Myös tuo testeissä käryäminen käsiteltiin avoimesti.

    Pakko vielä mainita, että Brooke Shieldsin kirjassa Tuli sade rankka avioliitto Agassin kanssa kuulostaa varsin erilaiselta, kuin millaisena Agassi sen koki.

    VastaaPoista