lauantai 31. joulukuuta 2011

Kirjavuosi 2011

Vuosi 2011 on ollut kirjojen suhteen kerrassaan upea. Kirjablogimaailman löytymisen myötä mielenkiintoisia kirjoja alkoi tupsahdella lukulistalle kiihtyvää vauhtia ja samalla se lukutahtikin nopeutui. Parasta blogimaailmassa on kuitenkin sen yhteisöllisyys ja luonnollisesti myös se, että pääsee vaihtamaan ajatuksia lukemisistaan.

Tänä vuonna lukemieni kirjojen listaa voi vilkaista täällä. Joukkoon on mahtunut muutamia pakahduttavan upeita kirjoja ja muutamia äärimmäisen tuskaisia lukukokemuksia. Upeiden kirjojen joukkoon nousevat ainakin:

Väinö Linna: Täällä pohjan tähden alla -trilogia (kiistatta yksi vaikuttavimmista lukuelämyksistä ikinä)
Kathryn Stockett: Piiat
Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe
Emma Donoghue: Room
Marja Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle

Monta muutakin todella hyvää kirjaa tuli luettua, mutta syystä tai toisesta edellä mainitut ansaitsevat erikoismaininnan. Roomista täytyy tosin mainita erikseen sen verran, että toista kertaa se tuskin tekisi yhtä suurta vaikutusta. Onnistuin tosiaan pitämään itseni hämmästyttävän tietämättömänä kirjan sisällöstä, joten olin sitä aloittaessani asioista yhtä viaton kuin kirjan kertoja, 5-vuotias Jack.

Vuoden tuskallisimman lukukokemuksen tarjosi P.C.  & Kristin Castin Merkitty, joka on ensimmäinen osa House of Night sarjasta. Ehkä käännös oli tehnyt oman tuhonsa, mutta kirjan kieli oli kammottavaa, eikä se juonikaan oikein kantanut. Tahtoisin kovasti oppia jättämään kesken kamalat kirjat...

Erilaisia, toinen toistaan houkuttelevampia lukuhaasteita on ollut tarjolla paljon. Itse lähdin mukaan Lurun Taiteilijaelämää haasteeseen, jota varten kävin haalimassa lukemista kirjastosta parillakin reissulla. Häpeäkseni huomaan lukeneeni kuitenkin  vain kaksi siihen sopivaa kirjaa. Kaksi muuta haasteeseen sopivaa kirjaa odottaa sentään edelleen lukuvuoroaan. Karoliinan Totally British -haaste on ollut monipuolisuudessaan aivan loistava! Vaikka en lopulta saanutkaan suoritettua Multicultural Britain -osiota, niin seitsemän alakategoriaa on joka tapauksessa hyvä saavutus. Kolmeen Satun luettujen Minihaasteeseen osallistuin myös (500+, Lapsen silmin ja Pienkustantamot) sekä Lumiomenan Satuhaasteeseen.

Syksyllä alkoi muutama kimppaluku ja suurella innolla ilmoittauduin mukaan niin Umberto Econ Ruusun nimen kuin Leo Tolstoin Anna Kareninankin lukijaksi. No, Ruusun nimessä etenin muistaakseni sivulle 27 ja sitten oli pakko luovuttaa. Anna Karenina eteni aluksi odottamattoman helposti ja nopeasti, mutta marraskuussa unohdin lukea sovitut osat ja näin vuoden viimeisen päivän kunniaksi minulla on edelleen melkein 300 sivua lukematta. Pieleen siis menivät nämä molemmat projektit, mutta kyllä minä tämän Tolstoin aion silti lukea loppuun asti.

Tällä hetkellä lukeminen ei oikein suju. Paitsi jos lukemiseksi lasketaan erilaisten käsityökirjojen ahkera selailu. Joululahjapaja 2012 on täydessä käynnissä ja jotakin on jo valmiinakin. Houkuttelevia villasukkamalleja on tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta juuri nyt olen ihan tohkeissani Arnen ja Carlosin joulupalloista.

(Joku kuvankäsittelyohjelma olisi kyllä kätevä.
Jostain syystä kamera haluaa sävyttää kaikki kuvat punertaviksi.)

Toivotan kaikille mahdottoman paljon nautinnollisia lukuhetkiä vuodelle 2012!

10 kommenttia:

 1. Huikean määrän kirjoja olet saanut tänä vuonna luettua! Listaa katsoessani huomasin, että olemme lukeneet joitakin samoja, mm. Piiat, Saattaja, Kultatukka, tähtönen, Tarinoita tuonpuoleisista... Listaltasi löytyy myös sellaisia, jotka minulla odottelevat hyllyssä ja yksi sellainenkin, joka minulla on tällä hetkellä kesken eli Sydämen mekaniikka. Tähän mennessä kyseinen kirja on vaikuttanut vähintäänkin erikoiselta :D

  Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Blogit ovat kyllä melkoinen voimavara kirjaharrastukseen. Ihanaa että meitä on ja paljon! :-)

  Täällä Pohjantähden alla on minulla osittain lukematta, mutta se taitaa olla ensi vuonna minulla edessä Itsenäisyyspäivän haasteessa. Jee!

  Yhtä upeaa uutta kirjavuotta! Onnellista eloa!

  VastaaPoista
 3. Joulupallot ovat ihania! En ole vielä saanut kirjaa käsiini, mutta ajattelin kyllä aloittaa pallojen kutomisen hyvissä ajoin ensi vuotta varten. :)

  Mahtavaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Täällä pohjantähden alla on minullekin se The Lukuelämys:) Piiat jäi tänä vuonna lukematta, koska aina kun sain kirjan käsiini kirjastosta, se piti palauttaa sinne ennen kuin ehdin sen itse lukemaan. Joulupukki tosin toi minulle sen omaksi, joten eiköhän se viimein ensi vuonna tule luettua.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Tuo Piiat-kirja kiinnostaisi.

  Tunnustan, että minullakin kävi huonosti tuon Ruusun nimi-kimppahaasteen kanssa. Anna Kareninan olen lukenut jo vuosia sitten.

  Hinoja ja nautinnollisia lukuhetkiä myös sinulle vuodelle 2012.

  VastaaPoista
 6. Nuo joulupallot ovat kyllä suloisia!

  Fried Green Tomatoes on ihana. Kuuntelin sen itse Fannie Flaggin etelävaltioiden murteella lukemana äänikirjana ja ihastuin. Pidin samoin Piioista ja mietin sen nostamista omien suosikkeni joukkoon, mutta oli pakko pudottaa jotain pois. Roomin aion lukea ihan pian. Se hieman jännittääkin.

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Suosikkisi ovat melkeinpä kaikki minunkin suosikkejani. :) Vain Kirjeistä kiven alle en pitänyt tarpeeksi nostaakseni sitä omille huippulistoilleni, mutta hyvähän sekin oli.

  Kivaa, että sait suoritettua Totally British -haastetta noin hienosti! Postaan ensi viikolla noista haasteista, jolloin voi "virallisesti" ilmoittaa suorituksensa ja osallistua palkintoarvontaan. :)

  Minä sain eilen Anna Kareninan loppuun, jes!

  Hyvää alkanutta vuotta 2012!

  VastaaPoista
 8. Laura, jännityksellä odotan ajatuksiasi Sydämen mekaniikasta ja siitä, onko tuo "erikoinen" tässä tapauksessa hyvä vai huono asia ;)

  Paula, Täällä pohjantähden alla teki niin suuren vaikutuksen, että mietin jo nyt, milloin voisin lukea sen uudestaan. :)

  Marjis, mulla on nyt neljäs pallo puikoilla ja pikkuhiljaa nämä alkavat näyttää enemmän siltä, kuin kirjan kuvissa!

  Susa P, Voi, toivottavasti Piiat olisi sinullekin hieno lukukokemus! Katsoin vähän aikaa sitten elokuvan, eikä sekään ollut huono.

  Jaana, ehkä sille Ruusun nimelle on sopiva hetki joskus myöhemmin? Tai sitten ei ;)

  Katja, etelävaltiolaismurre on ihanan kuuloista :) Toivottavasti Room ei petä odotuksiasi!

  Karoliina, Kiitos mahtavasta haasteesta! Olisin kovin mielelläni lukenut myös dekkareita, mutta aika loppui kesken. Anna Karenina ei minulla suostu etenemään kuin parikymmentä sivua päivässä. Siitä meinaa tulla oikea riippakivi! :D

  VastaaPoista
 9. Olen hieman kateellinen sinun King -saldollesi ;) Muutenkin olet ollut ahkera lukemisen suhteen. Minulla alkaa jo olla ikävä Kingin kirjojen pariin, onneksi seuraavana lukuvuorossa oleva kirja odottaa vain ottamistaan kirjahyllyssämme :)

  Saisinkohan itsekin nimettyä viime vuoden top 5:n tai edes top 10:n...

  VastaaPoista
 10. Villasukka kirjahyllyssä; Viime vuosi oli kyllä Kingin suhteen antoisa. Tämän vuoden uutuudet jännittää jo valmiiksi, toivottavasti nekin olisivat hyviä :)

  Ja olen kyllä itsekin tyytyväinen viime vuoden kirjasaldoon! Edellisen kerran ylitin sadan kirjan rajan muistaakseni lukiossa (ehkä -98) :D

  VastaaPoista