keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Suuri tonttukirja ja joulun satoa

Rien Poortvliet & Wil Huygen: Suuri tonttukirja
((Leven en werken van de kabouter, 1976)
WSOY 2009, 226s.
Suom. Panu Pekkanen

Minulla on tapana ostaa itselleni jokin joululahja(kirja) ja muutama vuosi sitten hankin tämän lapsuudesta tutun Suuren tonttukirjan. Lapsena keskityin ihailemaan upeita kuvia, mutta nyt maltoin lukea ihan kaikki tekstitkin.

Kirjassa kerrotaan tonttujen historiasta ja tavoista, esitellään eri tonttulajeja niiden levinneisyyttä. Jo lapsena minua viehättivät eniten jutut itse tontusta: koko, ikä, pukeutuminen ja erityisesti asuminen. Täällä kustantajan sivuilla olevassa lukunäytteessäkin pääsee ihailemaan tonttujen kodin läpileikkausta. Tonttujen kodeissa yksi tärkeimmistä huoneista on vessa. WC-istuin on koristeltu huolellisesti pikkutarkoin kaiverruksin ja aina asioilleen mennessään tontut laittavat soimaan soittorasian, jonka musiikki kertoo muille tontuille vessan olevan varattu. Tuon laulun sanoja ei koskaan lauleta, mutta ne menevät näin:

"Taas sointi soittorasian ilmoittaa tietyn asian.
Ja kun sen soitto kajahtaa, niin häiritä ei kukaan saa.
Se joka odottamaan jää ei malttiaan saa menettää.
Kun itse istut ähkien, ei kukaan tule kesken sen.
Voikukkateetä juoda voit, kun hiljaksiin näin askaroit."

Suuressa tonttukirjassa parasta ovat edelleen kuvat. Luonto on näissä kuvissa edukseen, eikä yksityiskohdissa ole kitsasteltu. Teksti taas tuntui usein kovin höttöiseltä ja sisällöttömältä, mutta toisaalta pidän siitä, että osa tekstistä on kirjoitettu käsin. Kokonaisuutena Suuri tonttukirja on kuitenkin kiistämättä hieno kirja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Lopuksi haluan näyttää teille, mitä sain joulupukilta! :)

Stephen Fry: The Hippopotamus
Tommy Lee with Anthony Bozza: Tommyland
Jamie Ford: Hotelli Panama
Vesa Anttonen (toim.): Wagnerin olutkirja

Siellä kirjapinon päällä nököttää kaunis pino nuorimman siskon tekemiä Ex Libriksiä, joista tykkään tosi paljon. (Kiitos, H!) Nyt kun vielä osaisin päättää, mitkä kirjat ovat Ex Libriksien arvoisia... :)

9 kommenttia:

 1. Aika koskettava vessabiisi :)

  Muistan minäkin tuon kirjan, mutta en muista oliko sitä meillä omana vai oliko se kirjastosta lainassa...

  Onnea exlibriksistä, mää en ole vieläkään osannut päättää mihin kirjoihin niitä raaskii liimata! Yhden laitoin kyllä seinälle.

  VastaaPoista
 2. Tiina, Jotenkin arvasin, että vessabiisi tekee sinuun vaikutuksen! :D Ei meillä ollut tätä omana, ainakin minä lainasin aina kirjastosta.

  Karoliina, minustakin juuri sitä: ihanaa! :)

  VastaaPoista
 3. Upea lahja nuo Ex librikset!

  Meillä oli kotona seinällä juliste tuosta tonttukodin läpileikkauksesta, kun olin lapsi (alta seitsemän). Hyvin on kuitenkin jäänyt mieleen. Olipa nostalginen tuulahdus, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 4. Vessalaulu -hauska idea :D Mahtavaa, noin monta kirjaa ja vielä hienot Ex libriksetkin!

  VastaaPoista
 5. Maria, mun kaikki kolme siskoa on taitavia :) (Ja varmaan pikkuvelikin on, ehkä se vain pitää taitonsa piilossa...)

  Lukutoukka, voi, sitä julistetta on varmasti jaksanut tutkia paljon! Monet tämän kirjan kuvista on sellaisia, jotka sopisivat upeasti myös tauluiksi ja korteiksi.

  Villasukka kirjahyllyssä, ehkä pitäisi viritellä mankka vessaan ja laittaa aina joku kiva luritus taustamusiikiksi :D

  VastaaPoista
 6. Voi, minäkin haluaisin hankkia Suuren tottukirjan, mutta jostain syystä en vain saa sitä aikaiseksi. Ja Ex librikset, vau!:)

  VastaaPoista
 7. Sonja, onneksi Suurta tonttukirjaa tuntuu olevan aika hyvin saatavilla (ja korostan tuota sanaa "tuntuu", koska en jaksa tarkistaa tilannetta verkkokaupoista ;) ), joten etköhän sinäkin vielä omasi saa!

  VastaaPoista