maanantai 2. heinäkuuta 2012

Sysimetsä

Colin Meloy: Sysimetsä
(Wildwood: The Wildwood Chronicles, Book 1, 2011)
Otava 2012, 518s.
Suom. Peikko Pitkänen
Kuvittanut: Carson Ellis

Sysimetsä ehti jo kertaalleen palautua kirjastoon lukemattomana, mutta sitten luin Ahmun arvion ja hain kirjan takaisin. Minulta kesti tovin päästä sisään kirjan maailmaan, en ehkä ollut vastaanottavaisimmalla mielellä puhuvien eläinten ja muiden fantasiajuttujen kanssa.

Tarina varislauman kaappaamaa pikkuveljeä pelastamaan lähtevästä Pruesta on kuitenkin jännittävä ja vauhdikas. Vaikka juonenkulku on varsin ennalta-arvattava, eikä Sysimetsä sinänsä tarjoa mitään järin omaperäisiä elementtejä, kirja on viihdyttävä ja kiinnostavakin. Tykkäsin myös Carson Ellisin kuvituksesta, joka ei vienyt liikaa tilaa.

Tekstiin oli jäänyt muutamia harmillisia tavutusvirheitä. Muun muassa pensa-saidat ja myöhäi-siltapäivät jumittivat huomioni vähän liian pitkäksi aikaa, vaikka myönnän kyllä näille hihitelleeni.

Ainoa isompi turhautuminen tuli oikeastaan siitä, kun alkuperäistä nimeä etsiessä tajusin tämän(kin) olevan kirjasarjan aloitusosa. Minulla on ankea pakkomielle lukea aloittamani sarjat loppuun asti koska voihan se olla, että sarja paranee loppua kohti (vaikka useimmiten kylläkään näin ei käy). No, jospa pääsisin tästä sarjojen pakkolukemispäähänpinttymästä eroon joskus, niin ei ilmestymättömien kirjojen takia tulisi stressattua.

6 kommenttia:

 1. Nämä kirjasarjan avausosat ovat harmillisia, esim. Sammon vartijat, Muinainen pimeys jne

  Sysimetsä on minusta hyvä nimi, ja tuleepa mieleen yksi laulajakin ;)

  VastaaPoista
 2. Minä palautin tämän lukemattomana juuri kirjastoon, kun ei se kiinnostanut tarpeeksi.

  VastaaPoista
 3. Sysimetsä on tosiaan nimenä kutkuttavan hieno! Kirjastossa pari kertaa olen tätä sillä silmällä pläräillyt, mutta vielä ei ole päässyt matkaan...

  VastaaPoista
 4. Jokke, Ymmärrän sellaiset kirjasarjat, joissa seuraavassa osassa ratkeaa jokin edellisessä osassa auki jäänyt asia. Mutta Sysimetsä oli mielestäni ehyt kokonaisuus, jossa ei avoimia kysymyksiä jäänyt. Ainoa peruste sarjalle on ihan hyvät hahmot ja kiva ympäristö, josta kyllä varmasti voi kehitellä useampia seikkailuja.

  Sara, Parempi jättää lukematta kuin yrittää väkisin. Pitäisi ottaa sinusta oppia :)

  Elma Ilona, Tämä oli mukava kirja, vaikka sarjan avausosaksi paljastuikin. Ja jos moinen asia ei häiritse, niin sitä parempi ;)

  VastaaPoista
 5. Minä lainasin tämän kirjastosta ja tuolla se hyllyssä huutelee minulle, kun yritän lukea kiirellisimmät alta ensin pois. Nimi herättää mielenkiinnon ja itse pidän kannestakin.

  Onneksi minulla ei ole pakkoa lukea sarjaa loppuun jos en pidä aloitusosasta, helpottavaa! ;D

  VastaaPoista
 6. Aletheia, Toivottavasit pidät myös Sysimetsän tarinasta :) Alan jo pikkuhiljaa asennoitua siihen, että ehkä seuraavakin osa on vähintään ihan kiva, eikä lukuaika mene hukkaan ;)

  VastaaPoista