maanantai 27. toukokuuta 2013

Dead Ever After

Charlaine Harris: Dead Ever After
Gollancz 2013, 338s.

Viimeinkin postimies ehti tuoda miehen minulle äitienpäivälahjaksi tilaaman kirjan! (Tällä kertaa miehen kirjavalinta oli täydellinen, toisin kuin jouluna.)

Monelle lienee tuttu se yhtä aikaa tyytyväinen ja tyhjä olotila, kun on lukenut loppuun kirjasarjan. Sitä tuntee helpotusta siitä, että viimeinkin tarina on tullut kerrottua, mutta samalla jää ikävä joitakin kirjan hahmoja (Eric). Dead Ever After on kolmastoista Sookie Stackhouse -kirja ja virallisesti sarjan päätösosa. Harris on kuitenkin ilmoittanut, että lokakuussa ilmestyy vielä yksi ohkainen kirja, After Dead, jossa kerrotaan hiukan joidenkin hahmojen kuulumisia tämän Dead Ever Afterin jälkeen.

Yritän kirjoittaa tämän tekstin paljastamatta juonesta liikoja, mutta jotakinhan tästä on pakko voida sanoa. Ensinnäkin voisi todeta, että kirja ei ole sarjan parhaimmistoa. Lukijoista valtaosa on varmasti jännittänyt eniten Sookien mieskuvioita ja Harrisin ratkaisua sen suhteen, kenen kanssa Sookie päätyy yhteen. Ehdokkaitahan kyllä riittää jonoksi asti ja vähän niin kuin muistin virkistämiseksi Harris on ympännyt kaikki kosijat mukaan tähän osaan, kuten Katinkakin huomauttaa. Itse asiassa kirjassa summaillaan tuskastuttavankin ahkerasti ihmisiä ja olioita, joiden kanssa Sookie on ollut tekemisissä...

Yritin olla lataamatta liikoja odotuksia tälle kirjalle, enkä nyt ihan älyttömästi voi sanoa pettyneeni. Ehkä eniten harmittaa, ettei Harris malttanut hidastaa vauhtia vaan tässäkin osassa porhalletaan vaarallisesta tilanteesta toiseen hillitöntä tahtia. Olisin halunnut keskittyä siihen Sookien rakkauselämään!

En usko lukevani sarjaa kokonaisuudessa uudestaan - ainakaan lähivuosina - mutta ehkä sen suosikkini eli neljännen osan kuitenkin.


5 kommenttia:

 1. Nuo pitkien sarjojen päätösosat ovat aina ihan kauheita antikliimakseja. Tai ainakaan tähän hätään ei tule mieleen yhtään tajunnan räjäyttänyttä...

  VastaaPoista
 2. Tuon After Deadin ilmestymisestä en ollut kuullutkaan, kiitos siis tiedosta! Vaikka juuri kirjoitinkin että hyvä kun Harris osaa sentään lopettaa, niin kyllä lisäkuulumiset silti kelpaavat... ;)

  VastaaPoista
 3. Taika, Viimeinen Harry Potter loppui minusta hyvin, vaikka moni pitikin sitä lopun "X vuotta myöhemmin" -kohtausta turhana. Mutta kylläpä tässä sarjassa olisi ollut vähän tiivistämisen varaakin.

  Satu, Minusta on koomista, että julkaistaan sarjan päätösosa ja ilmoitetaan saman tien, että tulee muuten kuulkaas vielä yksi kirja, koska tähän kirjaan ei mahtunutkaan ihan kaikki... :D

  VastaaPoista
 4. Minun on vaikea erottaa sarjasta yhtä suosikkia, mutta kieltämättä tuo mainitsemasi neljäs osa oli aika kutkuttava ;)

  Tässä "melkein päätösosassa" tosiaan taidettiin vetää suurin osa vanhoista tutuista mukaan, se hieman puudutti, mutta oli myös mukava yhteenveto sarjalle. Pientä hidastamista minäkin jäin kaipaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, Neljäs osa on aloitusosan ohella ainoa, jonka tapahtumat muistan kertaamatta takakannesta :D Siinä on myös paras kansikuva, ainakin tuossa mun painoksessa, jota komistaa Eric. ;)

   Poista