tiistai 14. toukokuuta 2013

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo

William Joyce: Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo
(The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, 2012)
Kuvitus: William Joyce ja Joe Bluhm
Tammi 2013, 48s.
Suom. Kaisa Kattelus

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo pohjautuu parhaan animaatiolyhytelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2011 voittaneeseen lyhytelokuvaan The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. (Linkki vie youtubeen) Olen katsonut nyt tuon lyhytelokuvan kahdesti ja lukenut kirjan kolmesti, eikä minulla ole mitään vaikeuksia asettaa näitä paremmuusjärjestykseen: kirja on ihanampi. Lyhytelokuvakin on kauniisti toteutettu, mutta kun aiheena on rakkaus kirjoihin ja kirjojen parantava vaikutus, on selvää ettei animaatio voi pärjätä kirjalle.

Morris Lessmore rakastaa kirjoja, tarinoita ja sanoja. Hän kirjoittaa omasta elämästään muistiin kaiken:

"Hän kirjoitti iloistaan ja suruistaan, kaikesta mitä tiesi, ja kaikesta, mitä toivoi."

Morrisin rauhallinen elämä suistuu uomastaan, kun raju myrsky riepottaa kaiken hujan hajan, "jopa hänen kirjansa sanat." Koska Morris ei tiedä, mitä muutakaan tehdä, hän lähtee kävelemään tietä pitkin. Onnekkaan sattuman kautta Morris tapaa kirjan, joka johdattaa hänet "ihmeelliseen taloon, jossa suuri joukko kirjoja näytti pitävän pesäänsä." Pian Morris löytää sanat uudelleen ja elämä on jälleen hyvä.

Voi ihastuneiden huokausten määrää! En ole suuri vertauskuvien ystävä, mutta tällä kertaa homma toimii. Kirjan voi lukea joko sellaisenaan tai pohtia suuria asioita: menetyksen tuskaa, hukassa olemista ja hidasta eheytymistä omaksi itsekseen jälleen. Ihana kirja. Teidän on pakko lukea tämä(kin)!

2 kommenttia:

  1. Sainkin tämän juuri, joten kirjoittelen pian blogiini omia mietteitä ja palaan tännekin :)!

    VastaaPoista
  2. bleue, Ihanaa saada tälle enemmän bloginäkyvyyttä! odotan malttamattomana teidän ajatuksia kirjasta :)

    VastaaPoista