perjantai 12. heinäkuuta 2013

Joyland

Stephen King: Joyland
Titan Books 2013, 283s.
Omasta hyllystä

"When you're twenty-one, life is a roadmap. It's only when you get to be twenty-five or so that you begin to suspect you've been looking at the map upside down, and not until you're forty are you entirely sure. By the time you're sixty, take it from me, you're fucking lost."

Uutta Kingiä! Mainiota!

Joyland on sympaattinen, hiukan vanhanaikainen huvipuisto pienehkössä rantakaupungissa. Devin Jones pestautuu Joylandiin kesätöihin, kun pitkäaikainen tyttöystävä on yllättäen hankkinut itselleen pestin toisesta kaupungista, eikä Devin tunnu olevan tervetullut mukaan. Töitä riittää, mutta onneksi Devin, tai Jonesy kuten työkaverit häntä nimittävät, sulautuu nopeasti joukkoon ja osoittautuu synnynnäiseksi maskotin esittäjäksi. Jonesy saa uusia ystäviä, toipuu hiljalleen erosta ja haluaisi nähdä omin silmin kummitusjunantapaisessa oleskelevan oikean kummituksen: siellä muutamaa vuotta aiemmin surmatun nuoren tytön levottoman, apua anelevan sielun.

Odotukseni Joylandin suhteen eivät olleet kovin korkealla, sillä mielsin sen - syystä jota en enää muista - vauhdilla kirjoitetuksi kioskijännäriksi. Kirja kuuluu Hard Case Crime -sarjaan ja kansikuvakin on kovin jännärimäinen, mutta tarinapa onkin sitä minulle rakkainta Kingiä: nostalgista nuoruusvuosien muistelua, hiukan yliluonnollisuuksia, ystäviä, rakkauksia ja pelottavuuksia. Ihana, koskettava tarina, vaikka ei ehkä Kingin kärkiteoksiin nousekaan.

When it comes to past, everyone writes fiction.

Jos minun pitäisi verrata Joylandia johonkin toiseen Kingin teokseen, ottaisin vertailukohteeksi novellin Ruumis (josta on tehty yksi harvoista onnistuneista filmatisoinneista, Stand by Me). Vaikka tässä kirjassa henkilöt ovat vanhempia, ystävyys ja halu nähdä jotakin pelottavaa omin silmin ovat pohjimmiltaan samat.

Suosittelen estoitta Kingin faneille, mutta myös häntä tietoisesti (tai tiedostamattaan) karttaville.

PS: Lukiessani vieraalla kielellä yritän välttää sanakirjaan tarttumista ja päätellä sanan merkityksen asiayhteydestä. "Seat of the pants" oli kuitenkin pakko googlettaa.


12 kommenttia:

 1. Jännää, uutta Kingiä (taas). =D Lieköhän tämä päätyy suomenneksoon asti, kun ei Colordo Kid:iä ole ainakaan suomennettu. Olisi kyllä mielenkiintoista lukea, vaikka en Ruumista ihan hirveästi fanittanutkaan. (Elokuva on itse asiassa minusta parempi.)

  VastaaPoista
 2. Kuulun juurikin näihin tietoisesti karttaviin, pelkään niiden olevan liian pelottavia tälle mielikuvitukselle :D Olisiko Kingillä kuitenkin jokin teos, mikä mielestäsi pitäisi "ehdottomasti" lukea, jos haluaa kuitenkin jonkin lukaista läpi ja katsoa, onko mielikuvissa korjaamista? :)

  VastaaPoista
 3. Irene, pari muutakin Kingiä on vielä suomentamatta (ainakin Blockade Billy, Morality, Blaze ja se baseballin fanituskirja), mutta jotenkin tästä kirjasta huokuu halu tulla käännetyksi. :) toisaalta syksyllä ilmestyy dr. Sleep, joka varmasti käännetään, enkä ymmärrä, missä välissä Rekiaro ehtisi näiden kaikkien kimppuun. Koska hän on oikea kääntäjä Kingille ;)

  Katja, piti ihan paneutua asiaan ja lopulta päädyn suosittelemaan Kuoleman käytävää. (Siitäkin on muuten hieno elokuva, Vihreä maili.) Toivottavasti joskus luet, jos et Kuoleman käytävää, niin jonkun muun Kingin kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katjalle piti vielä tulla suosittelemaan Doloreksen tunnustusta, koska sekin on hyvä, eikä ollenkaan mörköinen. (Ja kas, siitäkin on tehty hyvä elokuva!)

   Poista
  2. Kiitos suosituksista, tuo mörkömäisyyden puute eli Doloreksen tunnustus houkuttaa enemmän, ainakin näin ekaksi tutustumiskirjaksi :)

   Poista
  3. Saanko minäkin suositella, saanhan? Eksyneiden jumala on myös hyvä King "aloittelijalle". Ei liian pelottava, vaikka onkin painostava tunnelmaltaan.

   Mahtavaa, että Kingiltä on ilmestynyt taas uutuus :) Minun pitänee seuraavaksi etsiä käsiini nuo kirjat, joita ei ole suomennettu...

   Poista
  4. Eksyneiden jumala on tosiaan myös hyvä aloituskirja! Se on myös aika lyhyt, jos sillä nyt on jotain merkitystä.

   Villasukka, minä haluaisin lukea Hohdon uudelleen nyt kesällä, sillä syksyllä ilmestyy sille jatko-osa Dr. Sleep. En muista kirjaa juurikaan, kun elokuva on iskostunut niin lujasti muistiin.

   Poista
 4. Aijai, tämä kirja kolahti minun postilaatikkoon viime viikolla. Kiitos arvostelusta, en malta odottaa tämän lukemista!

  VastaaPoista
 5. Sonja, haa, kivaa kuulla tästä jonkun toisenkin ajatuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa mulla mennä tää maratoniin, keskiviikkona siis!

   Poista
 6. Oi joi, lukujonoon :D Kansikuvassa on vekkulisti jotain posterimaista ja nostalgista...

  VastaaPoista
 7. Pia, kansikuva on minustakin herkullinen :) Tulee mieleen myös vanhat Neiti Etsivät :D

  VastaaPoista