tiistai 6. elokuuta 2013

Missä olet, Bernadette?

Maria Semple: Missä olet, Bernadette?
(Where'd You Go, Bernadette?, 2012)
Gummerus 2013, 319s.
Suom. Outi Järvinen
Arvostelukappale

Bernadette Fox on kadonnut, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Perhe on suunnitellut matkaa Etelämantereelle ja lähtövalmistelut ovat jo hyvällä mallilla kun yhtäkkiä *puff* Bernadettea ei löydy mistään. Koska omalaatuinen Bernadette ei juurikaan poistu kotoaan, on hän ulkoistanut mahdollisimman paljon tehtäviä intialaiselle Manjulalle. Sähköpostikirjeenvaihto Denverin ja Intian välillä on vilkasta, eikä Bernadette arkaile avautua henkilökohtaisistakaan asioista kaukaiselle assistentilleen. Aviomies Elgie ahertaa Microsoftilla pitkää päivää ja tytär Bee odottaa jo kovasti sisäoppilaitokseen pääsemistä. Kun Bernadette katoaa, Bee haluaa selvittää mitä äidille on tapahtunut.

Sähköpostiviesteistä, kirjeistä ja Been omista, viestejä selventävistä kertomuksista lukijalle rakentuu pikkuhiljaa jonkinlainen kokonaiskäsitys tapahtuneesta. Millainen menneisyys Bernadettella on, miksi hän viettää niin eristäytynyttä elämää, millainen mies Elgie on jne. Myöskin Been koulukavereiden äidit vauhkoine luonteineen ja omituisuuksineen saavat oman tilansa, sillä heillä jos kenellä tuntuu olevan Bernadettesta vahvat näkemykset.

Pidin kirjan rakenteesta erittäin paljon. Melko lyhyet kappaleet houkuttelivat lukemaan vielä yhden pätkän ja koska teksti ylipäätään oli sulavaa, koin pitkästä aikaa sellaisen nautinnollisen lukuflown. Menen aikaisin nukkumaan ja yleensä luen sängyssä vain pienen hetken, mutta Bernadetten parissa vierähti ihan huomaamatta jopa pari tuntia. Hupsista. Kirja on kepeä, mutta ei mielestäni varsinaisesti hauska. Ei nyt mikään synkistelykään, mutta huumori oli minusta mustanpuoleista. Kirja toi monin paikoin mieleeni J. K. Rowlingin Paikka vapaana -kirjan, sellaisen surullisehkon ajankuvan.

Lukiessa kävi mielessä, mitenkähän Microsoftilla suhtauduttaisiin tähän kirjaan. Elgie tosiaan työskentelee Microsoftilla ja vaikka hänen työpaikkaansa ei mollatakaan, ei Microsoft nyt suoranaisesti kehujakaan saa. Yleensä kirjoissa käytetään suurpiirteisiä ilmauksia "suurista tietotekniikkayhtiöistä" tai muuten kierrellen ilmaistaan jättiyhtiöt, joten rehellinen nimenkäyttö tuntui melkeinpä röyhkeältä. (Sitä paitsi nyt minäkin mietin, saako Microsoftin työntekijöillä olla iPhoneja yms.? Työpuhelimena?) Ihan kirjan loppu vähän lässähti turhan siloiseksi, mutta noin muuten suosittelen Missä olet, Bernadettea viihdyttävän, mutta ei ihan höttöisen lukemisen kaipuuseen.

3 kommenttia:

 1. Yleensä työntekijät saavat valita minkä tahansa puhelimen - vaikka eihän se tietysti hyvää kerro, jos Mikkisoftalla halutaan iPhonet. Ja ainahan voi vedota siihen, että pitää pysyä kilpailijoiden toimista perillä.

  VastaaPoista
 2. Mitään en tiedä, mutta luulisi että jos yritys ei halua ottaa riskejä alaisten elektroniikkahankintojen suhteen, täytyy tarjota halutunlainen elektroniikka käyttöön firman puolesta. Omalla rahalla hankittujen tuotteiden ostosta olisi naurettavaa erottaa ketään... mutta kaikenlaista naurettavaahan sitä toisaalta tapahtuu.

  Kuulostaa joka tapauksessa mielenkiintoiselta kirjalta! Täytyypä lukea, jos se tulee vastaan.

  VastaaPoista
 3. Liina, totta!

  Maukka, siis tämä iPhone-pohdinta ei ollut kirjassa (joka oli fiksumpi kuin minä), mutta siinä perheen tytärtä häiritsi kun muut oppilaat mollasivat hänen PC:tään jne. Tämä kirja kannattaa lukea! :)

  VastaaPoista