torstai 15. elokuuta 2013

Eivätkä he koskaan hymyilleet

Hanna Hauru: Eivätkä he koskaan hymyilleet
Like 2002, 90s.
Kirjastosta

Eivätkä he koskaan hymyilleet on Hanna Haurun ensimmäinen teos. Novellikokoelma koostuu omalaatuisista, niukoista välähdyksistä karuista asioista.

Olen kehunut Haurun kirjoja kovasti, mutta tästä en kyllä tajunnut mitään. Runonomaiset, surrealistiset, inhottavat ja häiritsevät pikkuruiset novellit jättivät jälkeensä turhautumisen tunteen: Miksi en ymmärrä, mitä juuri luin? Alussa yritin lukea tekstejä moneen kertaan, koska epäilin keskittymiskykyni herpaantuneen. Se ei auttanut, joten lukea posotin vauhdilla eteenpäin, mutta en edelleenkään päässyt kirjan juttuihin mukaan. Tämä oli tosin ihan hyväkin asia, sillä novellit olivat tosiaan enimmäkseen ällöttäviä.

En tiedä, onko rujo ote tietoinen valinta, mutta olen iloinen, ettei lukemissani myöhemmissä kirjoissa kuljeta ihan näin omissa sfääreissä. Joko Hauru on tietoisesti muuttanut tyyliään tai sitten kehittynyt huimasti parempaan suuntaan. Tai sitten lukija ei taaskaan vain ymmärrä, mikä on hyvin mahdollista sekin.

Tämä novellikokoelma sujahtaa siihen kirjakategoriaan, jonka nimi on "Lue ja tunne itsesti tyhmäksi". Jospa seuraavaksi onnistuisin lukemaan jotakin yksiselitteisempää.

2 kommenttia:

 1. Siis ovatko nämä novelleja? Yritin itse lukea tätä kirjaa jo aikaa sitten, mutta yli hilseen meni minultakin. Mutta siis luin tätä kirjana, en novellikokoelmana. Tarttis varmaan yrittää joskus uudelleen, sillä periaatteessa pidin Haurun rankasta tyylistä, mutta haluan kyllä yleensä jollain tasolla ymmärtää, mitä luen.

  Joa kiinnostaa minun mietteeni, tuosta linkistä pääsee lukemaan. Minulta kirja jäi kesken :)

  http://www.mainoskatko.blogspot.co.uk/2008/12/vakavia-korulauseita.html

  VastaaPoista
 2. Elegia, Piti ihan kustantajan sivuilta käydä tarkistamassa ja siellä mainitaan moneen kertaan kirjan sisältävän "lyhyitä kertomuksia". Eli ei ehkä ihan novelleja, mutta romaanistakaan ei ole kyse. Hirveän ihanaa kuulla, etteivät tekstit avaudu välttämättä muillekaan! :D

  Jos tämä olisi ollut pitempi, olisin varmasti minäkin jättänyt kesken. (Tai ainakin tauolle, minä kun olen hirveän huono jättämään mitään kirjaa lopullisesti kesken.)

  Kiitos linkistä, kävinkin jo kommentoimassa sinne. :)

  VastaaPoista