torstai 22. elokuuta 2013

20 tapaa piirtää kissa ja 44 muuta veikeää eläintä

Julia Kuo: 20 tapaa piirtää kissa ja 44 muuta veikeää eläintä
(Quarry books, 2013)
Atena 2013, 96s.
Arvostelukappale

"Äiti piirrä mulle kissa!"
"Äiti, piirrä vielä toinen kissa. Ei sitä samaa!"
"Äiti, mää en osaa piirtää ________*"
*mikä tahansa eläin

Meillä on käyty aika monta ylläolevan kaltaista keskustelua. Koska lapsi rakastaa kissoja ja äiti lastaan, niin pakkohan sitä on yrittää piirtää, vaikka ne piirustustaidot ovatkin pahasti ruosteessa. Perusasiat sitä kyllä osaa, kuten pään sijainnin ja korvien paikat, mutta miten ihmeessä piirretään istuva kissa? Tai vaaniva? Miten ne takajalat saisi näyttämään siltä, että ne ovat edes suurin piirtein oikeissa kohdissa?

Julia Kuon 20 tapaa piirtää kissa on oivallinen apu etenkin arkailevalle piirtäjälle. Kissojen lisäksi Kuo on piirtänyt malliksi erilaisia sammakoita, sikoja, flamingoja, apinoita, jäniksiä, norsuja, merileijonia, perhosia ja 35 muun eläinlajin edustajia. Osa malleista on yksinkertaisia ja pelkistettyjä, osa hiukan haastavampia, joten kirjan lukijalle (vai olisiko käyttäjä parempi termi?) löytyy monentasoisia esimerkkikuvia, joista valita.

Minä piirtelin ensin arasti niitä kaikkein yksinkertaisimpia, mutta aika pian sitä rohkaistuu kokeilemaan vähän vaativampiakin kohteita. Lapsilta onneksi löytyy luottoa omiin kykyihinsä siinä määrin, ettei mokoma emmääosaa-asenne pääse sotkemaan kuvioita.

Minä suorastaan rakastan näitä oravia ja hiiriä! :)
Kirjan rakenne on sellainen, että pääasiassa vasemmanpuoleisella sivulla on Kuon mallipiirustuksia ja oikealla on tyhjä(hkö) sivu lukijan omia piirustuksia varten. Meillä on kuitenkin piirretty erilliselle paperille, jotta samaan aikaan mahtuu piirtämään useampi ihminen. (Vaikka äidin osana onkin ollut kurkkia kirjaa ylösalaisin.)

Mutta tässä kohtaa on virhe!
Olen oppinut Linnealta, että kaikki kotilot eivät ole etanoita!

Meillä tykätään tästä kirjasta kovasti, muun muassa siksi, että nyt tulee piirrettyä yhdessä ja pitempiä aikoja, rohkeammin ja innokkaammin. Mainiota vaihtelua erilaisille tehtävä- ja värityskirjoille, joista on iloa vain yhden käyttökerran verran.

3 kommenttia:

  1. Vau, tällainen meille ja heti! Tosin meidän likka on niin perfektionisti, että hänen pitäisi aina osata piirtää täsmälleen samanlaisia kuin mallit ovat.

    VastaaPoista
  2. Valkoinen sohva ja suklaanassujen kirjoittaja:
    Ihana kirja, ollaan piirrelty lasten kanssa...pitäis taas piirtää!

    VastaaPoista