perjantai 7. marraskuuta 2014

The Fry Chronicles

Stephen Fry: The Fry Chronicles
Penguin Books 2011, 425s.

Kaksi vuotta sitten virkkasin ystävälle syntymäpäivälahjaksi vilttiä ja kuuntelin Stephen Fryn Moab Is My Washpotia. Tänä syksynä virkkuukoukutuin jälleen isohkoon käsityöprojektiin ja vaikka nykyisin osaan virkatessa jo vähän lukeakin, äänikirja on ehdottomasti parempaa seuraa siihen hommaan. Tuntui ihanalta tajuta, että viimeinkin on loistava tilaisuus kuunnella Fryn elämäkerran toinen osa, The Fry Chronicles.

The Fry Chronicles kattaa vuodet 1977-1987 Stephen Fryn elämästä. Fry kuvaa lavealle kerronnalleen tyypillisesti opiskeluvuosistaan, tulevaisuudensuunnitelmistaan ja siitä, kuinka hän kuin epähuomiossa ajautui teatterin pariin ja tulikin aloittaneeksi uran näyttelijä-käsikirjoittajana. Toisin kuin lapsuutta ja vaikeita teinivuosia kuvaavassa Moabissa, tässä kirjassa Fryn elämä on - päällisin puolin - yhtä nousukiitoa. Ura käynnistyy kuin itsestään ja töitä riittää siinä määrin, ettei raha-asioista tarvitse huolehtia. Vaikka rakkauselämä hiipuu lopulta täysin kahdeksitoista vuodeksi, työura upeine työtovereineen tuntuu pitkälti riittävän täyttämään Fryn tarpeet.

Tosiaan, tässä kirjassa vilisee tuttuja nimiä: Emma Thompson, Hugh Laurie, Ben Elton, Rowan Atkinson, Douglas Adams jne. Hugh Lauriesta Fry kirjoittaakin äärimmäisen lämpimästi ja avoimesti ihaillen:

"It is a matter of extreme good fortune that, handsome as Hugh is, prodigiously gifted as he is, funny and charming and clever as he is, I have never felt an erotic stirring for him. How catastrophic, how painfully embarrassing that would have been, how disastrous for my happiness, his comfort and any future we might have had together as comedy collaborators. Instead our instate regard and liking for each other developed into a deep, rich and perfect mutual love that the past thirty years has only strengthened. The best and wisest man I have ever known, as Watson writes of Holmes. I shall stop before I get all teary and stupid."

Kolmas osa Fryn elämäkertojen sarjassa, More Fool Me, on jo ilmestynyt. Senkin haluan lukea tai kuunnella, vaikka kokaiiniaddiktiosta kertova kirja ei lähtökohtaisesti mitenkään nautinnolliselta kuulostakaan.

En ole normaalisti mikään fanikirjeiden kirjoittaja, mutta Stephen Frylle tuli sellainenkin lähetettyä.

4 kommenttia:

 1. Minä aloitin juuri MFM:n kuuntelun. Moab on vielä lukematta, vaikka hyllystä löytyykin, mutta tämä oli ihan pakko aloittaa jo. Fry on kyllä loistava, ja uskon että kokaiiniaddiktio-vuosistakin saa avartavaa lukemista aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, Kävin kurkkaamassa Goodreadsissa MFM:n saamat tähdet ja ne eivät kyllä luvanneet kauhean hyvää. Mutta ehkäpä ennakko-odotuksia alentamalla sekin kirja osoittautuu ihan hyväksi. :)

   Poista
 2. Minulla on tämä Fry Chronicles hitaasti etenemässä; aina silloin tällöin tulee luettua pätkä. Tekstintekijänä Fry on briljantti, mutta minua namedropping välillä rassaa... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, Minua ei tässä ehtinyt häiritsemään muiden julkkisten nimeäminen, kun koin kaikki esittelyt tarpeellisiksi. Olisi ollut hassua, jos työkavereista olisi puhuttu jotenkin kierrellen ja kaarrellen. :)

   Poista