sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Amy Poehler: Yes Please


Amy Poehler: Yes Please
HarperAudio 2014, 7h 31min

Kiinnostuin Amy Poehlerin kirjasta heti kun kuulin sen olevan tulossa, sillä tykkään ihan valtavasti hänen roolistaan Leslie Knopena Parks and Recreation -sarjassa. (Koko sarja on älyttömän hauska, vaikka minulla onkin viimeinen kausi katsomatta.) Luin myös "Leslien" kirjoittaman opaskirjan Pawneesta, pikkukaupungista, johon kyseinen sarja sijoittuu.

Yes Please on muistelmatyyppinen kirja, jossa Poehler kertoilee elämästään, urastaan ja ajatuksistaan ylipäätään. Luonnollisesti komediennen kirjakin on pääosin humoristinen, mutta kansien välistä löytyy myös vakavampia tekstejä esimerkiksi mauttomaksi paljastuneesta sketsistä, jossa Poehler tuli tietämättään loukanneeksi oikeaa henkilöä kuvitteellisen hahmon sijaan. Poehler on paikoin hämmästyttävän avoin, esimerkiksi kerratessaan kokeilemiaan huumeita ja kokemuksiaan niistä, mutta aivan kaikesta hänkään ei halua avautua kenelle tahansa. Poehler ei missään vaiheessa repostele avioeronsa syitä, vaan pysyy kaiken aikaa omissa kokemuksissaan ja omissa tunteissaan. Tämä jos mikä on suoraselkäistä ja kunnioitettavaa.

Minä kuuntelin tämän kirjan äänikirjana, sillä uhkaavasti kiristävät housut pakottivat aloittamaan reippaat kävelylenkit. Päättelin - aivan oikein - että mikäli kävellessä kuuntelee hyvää kirjaa, tulee lenkille lähdettyä huomattavasti helpommin ja seuraavaa kävelykertaa voi jopa odottaa malttamattomana.

Yes Please teki umpijäisillä jalkakäytävillä liukastelun melkeinpä mukavaksi. Naurahtelin ääneen, mikä luultavasti säikäytti muutaman vastaantulijan, ja huomasin virnuilleeni typerästi kilometritolkulla vasta siinä vaiheessa kun hampaita alkoi palella.

Tosiaan, Poehler lukee kirjansa itse ja äänistudiossa vierailevat muun muassa Poehlerin vanhemmat sekä Seth Meyers ja Mike Schur. Kirjan viimeinen luku on nauhoitettu live-esiintymisessä UCB-teatterissa, Los Angelesissa. En tiedä, kuinka paljon tämä äänikirja poikkeaa tekstiversiosta, mutta äänikirja kyllä toimi todella hyvin.   Vierailevien lukijoiden kanssa syntyy spontaanilta kuulostavia keskusteluja ja nauru raikaa.

Toivottavasti onnistun valitsemaan jatkossakin hyviä äänikirjoja, ettei hyvin alkanut kävelyharrastus lopahda alkuunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti