sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

The Bad Doctor

Ian Williams: The Bad Doctor
Myriad Editions 2014, 224s.

Kirjaston palautettujen kirjojen hyllystä bongasin tämän Ian Williamsin The Bad Doctor -sarjakuvan. Olen tänä vuonna lukenut todella vähän sarjakuvia, koska houkuttelevia ei ole liiemmin tullut vastaan, joten The Bad Doctor oli tervetullut tuttavuus.

Tohtori Iwan James työskentelee yksityislääkärinä. Töitä riittää ja asiakkailla on hyvin monenlaisia vaivoja, jotka saavat tohtorin pohtimaan omaa asemaansa. Ovatko hänen tekemänsä ratkaisut potilaiden hoidossa oikeita? Oikeutettuja? Ehkä sittenkin ennakkoluuloihin perustuvia? Tohtori James ei ole onnellinen mies vapaa-ajallaankaan. Hänellä on vaimo ja aikuiset kaksospojat, mutta elämän tekevät raskaaksi pakko-oireiset häiriöt, jotka aiheuttavat häiritseviä ajatuksia. Takaumissa nähdäänkin, kuinka pakko-oireet alkoivat jo lapsena erilaisina rutiineina, joiden tarkoitus oli muun muassa suojella kaikkia läheisiä onnettomuuksilta. Vaikka tohtori James on tiedostanut ongelmansa jo vuosia, vasta samoista ongelmista kärsivän potilaan auttaminen saa hänet tajuamaan oman avuntarpeensa.

The Bad Doctor on hyvin toimiva sarjakuvaromaani. Nykyaika ja takaumat on piirretty eri tyyleillä, joten ne erottaa toisistaan helposti. Ideakin on mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu, mutta olisi tässä saanut olla vähän enemmän positiivisuutta. Tohtori Jamesin ahdistuneisuus on niin kokonaisvaltaista, että väkisinkin myös lukijaa alkaa ahdistaa.

Tarina saa miettimään lääkäreiden vastuuta ja tietynlaista valtaakin potilaisiinsa nähden. Jos asiakas haluaa todistuksen aseenkantolupaa varten, millä perusteella sen voisi evätä? Kenellä on vastuu, jos asetta käytetään väärin? Toisaalta tarina tekee selväksi myös sen, ettei ammattilaisenkaan ole helppo tunnustaa avuntarvettaan.

Mielenkiintoinen ja joutuisasti luettava sarjakuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti