Terhi Rannela: Frau Karisto 2016, 226s. |
Frau on toki aivan erilainen kuin Punaisten kyynelten talo, mutta kirjoissa on paljon samaakin. Molemmissa kieli on vahvaa, samoin tunnelma. Henkilöt tuntuvat täysin todellisilta, vaikka kaikilla ei olekaan esikuvaa todellisessa historiassa.
Frau kertoo SS-kenraali Reinhard Heydrichin leskestä, Linasta, joka oli aktiivisesti mukana natsiliikkeessä, mutta uskoi järkkymättä omaan syyttömyyteensä vielä vanhanakin. (Ja tietysti miehensäkin teoille oli oikeutuksensa hänen mielestään…) Lina on kirjan nykyajassa, vuonna 1984, jo vanha ja sairas nainen, jota saapuu haastattelemaan Erich Richter. Linalla olisi paljon kerrottavaa, mutta hän jakaa tietojaan ja ajatuksiaan hyvin valikoiden. Erichin haastatteluinnon syy ei sekään ole aivan se, jonka hän on Linalle kertonut.
Huh huh.
Kuvittelin "lukaisevani" tämän nopeasti, mutta Frau ei todellakaan ole mikään pikku suupala. Tarina on raaka ja karu. Sen voisi helposti ohittaa toteamalla jotain siitä, kuinka menneet ovat menneitä. Mutta kuten Suketus omassa bloggauksessaan toteaa, näitä tapahtumia ei saa unohtaa. Ei etenkään nyt, kun äärioikeistolaisuudesta on tulossa yhä arkipäiväisempi asia Suomessakin.
Juuri tämän ajan äärioikeistolaisuuden nousu on syy, miksi natsien hirmuteoista pitää muistuttaa. Karusti kirjoitettu tarina vei minulta jalat alta.
VastaaPoistaElina, tähän tarinaan ei mikään koristeellinen liirumlaarum olisi sopinutkaan. Karu tarina vaatii karun kerronnan.
PoistaOletko koskaan lukenut Rudolf Hössin, Auschwitzin kommendantin, muistelmat?
VastaaPoistaMies joka vain noudatti käskyjä miettimättä koskaan käskyjen moraalia.
Janne, En ole lukenut, mutta laitoin heti kirjastoon varauksen. Tuntuu kyllä mahdottomalta ajatukselta, etteikö _koskaan_ miettisi tekojensa moraalista puolta, vaikka toimisikin "vain" muiden käskyjen mukaan...
Poista