maanantai 11. huhtikuuta 2016

In Real Life

Cory Doctorow & Jen Wang: In Real Life
First Second 2014, 175s.

In Real Life on Cory Doctorowin käsikirjoittama ja Jen Wangin upeasti kuvittama sarjakuva roolipelimaailmasta.

Andan kouluun tulee vierailulle Liza McCombs, supersuositun Coarsegold-pelin pelaaja, joka ilmeisesti kiertää siellä täällä värväämässä lisää tyttöjä mukaan peliin. Coarsegoldissa on tarjolla huikeita naispuolisia pelihahmoja, mikä (tämän kirjan mukaan) on kutakuinkin ainutlaatuista. Anda innostuu kokeilemaan peliä, vaikka äiti suhtautuukin äärimmäisen nihkeästi sekä pelaamiseen että luottokorttinsa numeron luovuttamiseen. Pelissä Anda tutustuu Lucyyn, joka suostuttelee Andan tuhoamaan kultaa ja muita arvokkaita esineitä järjestelmällisesti kerääviä kullan farmaajia (gold farmers). Palkkioksi Lucy lupaa ihan oikeaa rahaa. Käy niin, että Anda innostuu tienestimahdollisuudesta ja äiti hermostuu tililleen tulevista rahoista. Lisäksi Anda tutustuu yhteen kullan farmaajaan, Raymondiin, joka pelaa kyseistä peliä työkseen minimaalista korvausta vastaan, pitkiä päiviä kaukana kotoa ja ilman mahdollisuutta käydä hakemassa apua selkävaivoihinsa. Anda haluaa auttaa Raymondia, mutta saa aikaan vain ison sotkun.

Nyt olen täysin vakuuttunut siitä, että minua vaivaa jokin omituinen lukunihkeys; ylenmääräinen kyynisyys ja tyytymättömyys. Kävi nimittäin niin, että petyin tähänkin kirjaan.

In Real Life on kuvituksensa puolesta todella näyttävä teos, vieläpä kauttaaltaan väritetty, mistä pidän hyvin paljon. Mutta itse tarina, siitä en välittänyt. Kuvittelin tätä pelimyönteiseksi teokseksi, mutta ainakaan minä en tätä sellaisena kokenut. Enemmänkin jäi syyllistävä maku, sellainen ettei peleistä oikeastaan saisi nauttia, kun toisaalla valjastetaan nuoria pakkopelaamaan samoja pelejä, jotta joku kolmas osapuoli pääsee tekemään isoja voittoja. Ehkä se ei ole ollenkaan tekijöiden tarkoitus, mutta sellaiseksi minä tämän tarinan koin.

Odotin huikeasti kuvitettua oodia roolipeleille, mutta tulin lukeneeksi teennäiseksi moralisoinniksi keikahtavan opetuksellisen kertomuksen pelimaailman epäoikeudenmukaisuuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti