lauantai 30. huhtikuuta 2016

Onks noloo?

Ronja Salmi: Onks noloo?
Kirjakauppaliitto/Lasten Keskus 2016, 85s.
Kuvitus: Jami Nurminen

Onks noloo, jos blogi ei pysy ajan tasalla?
Ei nyt suoranaisesti noloa, mutta minusta vähän ärsyttävää. En vain millään osaa ottaa tavaksi sitä, että bloggaisin heti luettuani, enkä vasta sitten kun mies alkaa huomautella tietokonepöydälle kertyvästä kirjapinosta.

Ronja Salmen kirjoittama ja Jami Nurmisen kuvittama Onks noloo? oli tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän kaupanpäälliskirja. Lapsille suunnattu teos ei minua etukäteen kiinnostanut, mutta löytyyhän noita nolousjuttuja pohtivia lapsia tästäkin talosta, joten suuntasin jälkikasvun kanssa kirjakaupoille saadakseni tämän meillekin. 

Onks noloo? -kirjassa pohditaan aika kivasti Petjan ja hänen luokkakavereidensa kautta, ovatko jotkut asiat noloja. Onko noloa, jos luokkakuvassa on silmät kiinni tai mahasta kuuluu ääniä? Entä se, jos pelottaa tai tanssii hitaita? Pidin siitä, ettei mitään juttua leimattu noloksi, vaan esimerkiksi tunnilla pääsevän pierunkin aiheuttamasta nolostuksesta päästiin kirjassa nopeasti yli. Kuvituskin on ilmeikästä ja etenkin omien lasten kohdalla runsas kuvitus on iso plussa. Minulle Onks noloo? jäi vähän laimeaksi lukukokemukseksi. Kerronta oli minusta turhankin vauhdikkaasti eteenpäin posottavaa ja siten harmittavan pinnallista. Toisaalta, tämä vauhdikkuus on luultavasti useimpien lapsilukijoiden mieleen, sillä kyllästymistä tuskin ehtii tapahtua.

Toivottavasti Onks noloo? innostaa lapsia ja varhaisnuoria tarttumaan kirjaan, vaikka lukeminen ei muuten lempipuuhia olisikaan.

2 kommenttia:

  1. Minua vaivasi tuo mainitsemasi pinnallisuus kirjan alussa, mutta sitten se jotenkin unohtui tarinan edetessä. Olet varmasti oikeassa, että nopeatempoisuus miellyttää monia nuoria lukijoita, jotka eivät ehkä ole kovin tottuneita lukijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, Minä en ehtinyt unohtaa pinnallisuutta, kun kirja oli niin lyhyt ;) Mutta enpä tosiaan ole sitä kirjan kohderyhmääkään, joten samapa tuo.

      Poista