keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Butcher's Crossing

John Williams: Butcher's Crossing
(Butcher's Crossing, 1960)
Bazar 2016, 334s.
Suom. Ilkka Rekiaro

John Williamsin Stoner oli viime vuoden kirjatapaus, myös minulle. Vähäeleinen kertomus erään miehen elämästä on edelleen vahvasti muistissa.

Butcher's Crossing on erilainen, mutta ei missään nimessä huonolla tavalla. On vuosi 1873, kun Will Andrews jättää yliopisto-opinnot kesken ja lähtee länteen. Butcher's Crossingista hän löytää isänsä vanhan tuttavan, jolla olisi tarjota Willille siisti sisätyö. Will ei kuitenkaan ole jättänyt entistä elämäänsä taakseen viettääkseen päivänsä toimistohommissa. Pian hän onkin jo rahoittanut biisoninmetsästysreissun Coloradon vuoristoon. Muut suhtautuvat neljän miehen uhkarohkeaan matkaan epäillen, mutta joukon johtaja uskoo asiaansa järkkymättä.

Vaikka tarina on aivan toisenlainen kuin Stonerissa, kieli ja kerronta on yhtä laadukasta. En näköjään osaa edes pukea sanoiksi tarinan parhaita puolia: hallittua hitautta, maisemankuvausta ja tunnelmia. Will Andrews lähtee matkaan lähes kliseisen viattomana, mutta tarinan päättyessä Will on jo aivan toinen mies.

Karua, rankkaa, julmaakin luettavaa, mutta minulle täydellisyyttä hipova lukukokemus.

Ja kannestakin on pakko todeta, että jälleen on valittu harvinaisen puhutteleva kuva. Tuo biisoni on upea, kunnioitusta herättävä ja kaunis, mutta silmistä heijastuu väsymys, pettymys ja suru.

6 kommenttia:

 1. Allekirjoitan täysin. Minullekin tämä oli ihan täydellisyyttä hipova, todella kaikin puolin miellyttävä ja melkein pysäyttävä lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, juuri niin!
   Yritin kovasti hillitä ennakko-odotuksia, etten pettyisi, mutta ei olisi kyllä tarvinnut. Mahtava kirja.

   Poista
 2. Nämä Williamsin suomennettujen kirjojen kannet on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttavat, kuten oli Stonerin tarinakin! Tämä minulla on vieläl lukematta, mutta uskon vahvasti sen vielä vuoroon pääsevän, niin kovin ihastuin kirjoitustyyliin ja kykyyn luoda kokonaisia maailmoja ihan muutamilla sanoilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, Suosittelen todella lämpimästi!
   Tosin tälläkään kertaa ei kannata lukea alkusanoja ennen varsinaista kirjaa ja kannattaa varautua metsästykseen liittyviin, hyvinkin yksityiskohtaisiin kuvauksiin, jotka voivat tuntua raaoilta.

   Poista
 3. Tunnistan kirjan ansiot, mutten haltioitunut tästä yhtä lailla kuin Stonerista. Ja odotukset oli varmaankin kivunneet Stonerin myötä ihan pilviin. Hieno kirjahan tämäkin on, mutta jotenkin ne rankat kohdat oli vähän liiankin rankkoja (vaikka olen maatalon tyttö ja kohdannut eläinten kuolemia, niin iän lisääntyessä olen vain entistä herkempi eläinten kärsimykselle). Paljon Butcher's Crossing kyllä laittoi pohtimaan asioita, niin elämää kuin ihmisen ja luonnon suhdettakin. Tärkeä kirja ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, Minusta tässä kirjassa ne rankatkin kohdat oli "oikeutettuja", koska Williams ei mitenkään rypenyt niissä. Ainakaan minä en kokenut, että esim. puhvelien nylkemistä olisi kuvattu tarkoituksellisen raa'asti, vaan vain toteavalla tavalla.

   Mutta ymmärrän kyllä, että ne ahdistavat.

   Poista