lauantai 7. toukokuuta 2016

2 X Shaun Tan

Shaun Tan: Ankomsten, (The Arrival, 2006), Kabusa Böcker 2010, 128s.
Etäisten esikaupunkien asioita, (Tales from outer suburbia, 2008), Lasten Keskus ja Kirjapaja 2015, 94s. Suom. Jaana Kapari-Jatta

Voiko sanoa lukeneensa kirjan ruotsiksi, jos ainoat tekstit ovat etu- ja takakannessa? Shaun Tanin Ankomsten on upeasti kuvitettu sanaton sarjakuvamainen kertomus perheestä, jonka täytyy muuttaa toiseen maahan. Ensin matkaan lähtee isä, joka matkustaa höyrylaivalla hyvin pitkän matkan eriskummalliseen maahan, jossa oikeastaan mikään ei muistuta kotimaasta. Isä ikävöi perhettään, samoin vaimo ja lapsi häntä. Heti kun mies on saanut järjestettyä välttämättömimmät asiat, hän kutsuu perheensä luokseen.

Ankomsten on todella tunnelmallinen ja puhutteleva kertomus. Sen voi lukea fantasiatarinana tai kertomuksena siitä, millaista on jättää taakseen kaikki tuttu ja asettua elämään aivan uudenlaiseen ympäristöön. Viehättävä kokonaisuus.

Etäisten esikaupunkien asioita on luokiteltu lastenkirjaksi, mutta minä luin sen mielelläni ihan itsekseni. Tanin lyhyet tarinat eivät ole perinteisiä satuja, vaan mitä eriskummallisimpia välähdyksiä omituisistakin asioista. Yhdessä tarinassa hylätyllä tontilla istuu vesipuhveli, jolta ihmiset kysyvät mielellään neuvoja. Toisessa vaari muistelee, miten ennen vanhaan mentiin naimisiin: se ei ollut ollenkaan niin vaivatonta, kuin nykyisin. Tarinoissa nähdään myös erikoisia tikku-ukkoja, pikkuruinen vaihto-oppilas, salainen sisäpiha sekä ballistisia ohjuksia kaikilla pihoilla.

Omat lapseni tuskin olisivat näistä tarinoista viehättyneet, enkä voi väittää itsekään niitä suoranaisesti ymmärtäneeni. Mutta tarinoissa on yllätyksellisyyttä ja niin erikoisia asetelmia, että tykkäsin todella paljon. Näitä tarinoita voisi lukea iltasaduksi itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti