tiistai 3. toukokuuta 2016

Loistava ystäväni

Elena Ferrante: Loistava ystäväni
(L'amica geniale, 2011)
WSOY 2016, 362s.
Suom. Helinä Kangas

Kirjan alussa, nykyajassa, Lenù saa puhelun Lilan pojalta, Rinolta. Lila on kadonnut, jo pari viikkoa aiemmin. Ei Lenù voi asian - tai Rinon - hyväksi mitään tehdä, mutta hän päättää kirjata muistiin kaiken, mitä hän Lilasta ja heidän ystävyydestään muistaa.

Lenù ja Lila tutustuvat sodanjälkeisessä Napolissa. Tyttöjen ystävyys ei ole sitä ylitsevuotavaisen ripustautuvaa, uskoutuvaa, uhrautuvaa, ihannoivaa ja heittäytyvää laatua, jollaiseksi helposti kuvittelisi parhaiden ystävien välit. Lilassa on jotakin hyvin omalaatuista, ennakoimatonta. Joskus hän ymmärtää Lénua puolesta sanasta, joskus hän on julma.

Loistava ystäväni on loistava kirja. Ferranten kerronta on varsin pienieleistä, mutta vahvaa. Kertoja Lenù ei edes teeskentele ymmärtävänsä Lilan kaikkia oikkuja, ei vaikka tapahtumista on aikaa jo vuosikymmeniä. Edelleen Lila on suuri omalaatuinen mysteeri. En tietenkään osaa sanoa, kuinka realistista ajankuvausta Ferrante kirjoittaa, mutta täysin uskottavaa ainakin. Lenùn kasvuympäristö on vaatimaton ja hyvin suppea, reviiri laajenee vasta pakon edessä.

Loistava ystäväni on neliosaisen sarjan avausosa. Olen monet kerrat motkottanut sarjojen rasittavuutta, mutta tälle kirjalle odotan jatkoa innolla. Haluan kovasti tietää, mitä Lilalle ja Lenùlle tapahtuu seuraavaksi. Arvata en osaa, siitä olen varma, sillä etenkään Lilan mielenliikkeet ja teot eivät ole ennakoitavissa.

Minulle Loistava ystäväni oli lukunautintoa alusta loppuun.

5 kommenttia:

 1. Tästä kirjasta olen kuullut pelkkää hyvää, nyt täytyy siirtää lukujonossa eteenpäin :-) olen vähän jumittanut nyt jossain ihan muualla kuin herkullisissa uutuuskirjoissa, muut harrastukset vie ajan. Täytyy palata pian ruotuun, nälkä kasvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, Uskon sinun pitävän tästä. :)
   Joskus muilla harrastuksilla (ja varsinkin kotitöillä) on taipumusta häiritä lukuharrastusta. Onneksi kirjat eivät suutu, vaikka joutuisivat vähän odottelemaan vuoroaan. ;)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. No onneksi ei tarvitse odottaa jatkokirjoja, kun en tykännyt kirjasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, voi ei! Pitääpä nyt muistin aikana käydä lukemassa sinun bloggauksesi tästä.

   Poista