tiistai 18. lokakuuta 2016

Red Snow

Susumu Katsumata: Red Snow
Drawn & Quarterly 2009, 236s.
Tämänkin sarjakuvan luin sairasvuoteellani rykien. Jos olisin lukenut takakansitekstin, olisin tiennyt Red Snown sisältävän novelleja. Mutta en lukenut enkä näin ollen tiennyt ja vasta kolmannen tarinan alussa aloin ihmetellä, miten nämä henkilöt ja tapahtumat muka liittyvät toisiinsa.

Red Snown lyhyet tarinat sijoittuvat esiteolliseen Japaniin. Useimmissa tarinoissa mukana on myyttisiä hahmoja tai muita yliluonnollisia piirteitä luonnollisena osana ihmisten arkea, vähän kuin Dororossa, joka tosin oli tyyliltään hyvin erilainen kirja kuin tämä.

Katsumatan piirrostyyli on selkeä ja ilmaisuvoimainen, mutta itse tarinoihin en erityisemmin ihastunut. Näissä tuntui olevan paljon epämiellyttävää seksiä: aikuiset miehet vikittelemässä nuorta, vastentahtoista tyttöä; kertaalleen kuollut mies panemassa öisin kutakuinkin ketä tahansa kylän naista; säkkiin sullottu munkki, jota kylän naiset vuorollaan lainaavat viihdykkeekseen sekä kiimainen lumikeiju (snow fairy).

Red Snow ei ollut minun juttuni, mutta ehkä se viehättäisi enemmän esimerkiksi japanilaiseen mytologiaan perehtyneitä (tai sitä edes jonkin verran) tuntevia lukijoita.

2 kommenttia:

  1. Tämä ei minustakaan ollut noiden D&Q mangakirjojen parempaa päätä, vaikka noin yleensä pidänkin miljööstä ja tällaisesta kansantarina-muodosta...sillai "ihan kiva".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hdcanis, Juu, ihan kiva on juuri oikea määritelmä. Ihan luettava, mutta siihenpä se melkein jäi.

      Poista