lauantai 18. helmikuuta 2017

Post-alfa

Paperi T: Post-alfa
Kosmos 2016, 93s.

Kuinka monin sanoin minun pitäisi tähän alkuun kertoa, etten tiedä Paperi T:stä käytännössä juuri taiteilijanimeä enempää? Siinäpä se oleellinen jo tulikin esille. Vaikka meillä kuunnellaan myös suomiräppiä, Paperi T:n musiikkia olen kuullut tasan serkun tekemän upean coverin verran. Ja silti, kaikesta tästä tietämättömyydestä huolimatta halusin ehdottomasti lukea tämän mustanpuhuvan runokirjan.

Pidin Post-alfasta heti alkuun. Runot ovat sopivasti hiottuja mutta silti vähän rosoisia. Katu-uskottavia, ehkä. Aiheita riittää vaikka kuinka paljon, mutta minä olen näköjään merkinnyt suosikeiksini kaksi sellaista, joissa puhutaan unista:

"unieni minä en ole minä
unieni minä on toinen
vastahakoinen suojelusenkeli
joka tarkkailee minua nyt
niin kuin minä häntä öisin""mä
en ollut koskaan aikaisemmin kelannut susta mitään sellasta mutta sitten näin unen jossa me oltiin ja se tuntui jotenkin oikeelta siis oikeestaan oikeemmalta kuin monet mun oikeista ihmissuhteistani enkä mä oikeestaan sen jälkeen ole enää osannut olla sun seurassa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut ja nyt aina kun nähdään toivon että jos viimeinkin olisit nähnyt sen saman
unen"

Näen hurjan paljon todella eläväntuntuisia unia ja siksi nämä tuntuivat heti läheisiltä. Etenkin tässä jälkimmäisessä on sellaista ihastuttavaa kutkuttavuutta, josta pidän.

Post-alfa on hieno runokirja, joka on visuaalisesti erittäin hyvällä maulla viimeistelty kokonaisuus. Kannattaa kurkkia myös sivuliepeet ja niiden allekin!

29 kommenttia:

 1. Räppi on minulle aivan tuntematon alue! Luulen etä olen lukenut tästä jonkun toisenkin bloggauksen. Säkeilyvaara oli ihana runoista kertova kirja. Siinä todettiin että runoja voi lukea ja tulkita monella tavalla, siis jokainen ihan omallaan. Paineet pois ja antaa sanojen viedä! (vaikeaa on kyllä mulle:D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, Säkeilyvaara on ollut mulla lainassa, mutta en ehtinyt lukea ennen eräpäivää. Ehkä yritän joskus vielä uudestaan.

   Poista
  2. Ainakin yksi toinen on Amman lukuhetkessä http://ammankirjablogi.blogspot.fi/2017/01/paperi-t-post-alfa.html

   Poista
 2. Ammattiini nähden luen häpeällisen vähän runoja. Tätä olen harkinnut - ehkäpä joskus nappaan tämän kirjastosta ja ainakin selailen, koskettaako mikään teksti. Paperi-T:stä en tiedä sitäkään vähää mitä sinä, sen verran vieras genre tuo räppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, Mun mielestä tästä runokirjasta nauttiakseen ei kyllä tarvitsekaan tuntea Suomen rap-sceneä tai muuta sellaista :) Ei muuta kuin heittäydy lukemaan vain!

   Poista
 3. En ole tätä vielä lukenut, mutta mulla on sellanen fiilis, että enemmän kuin sisällöllä on tämän yhteydessä monille merkitystä tekijälle. Tosin muilta kuulemani tässä teoksessa käytetty ilmaisu "Bergman and chill" on jäänyt kielenkäyttööni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, Uskon myös, että jos tekijä olisi joku ihan vieras tai tunnettu vaikka politiikasta, myös lukijakunta olisi aivan toisenlainen. Ja ehkä suppeampikin.

   Uskon, että sulla olisi tästä paljon mielenkiintoista sanottavaa! :)

   Poista
 4. Tämä minun täytyy ehdottomasti lukea nyt kun olen edes hieman jo uskaltautunut runojen maailmaan! Vaikka toisaalta toimisi myös varmasti myös sellaisena siltana jo tämäkin, helpommin lähestyttävältä runoudelta tämä ainakin lukemattomana tuntuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, Rohkeasti vain lukemaan, sekä tätä että muitakin runoja :)

   Poista
 5. Luin tämän runokirjan äskettäin, mutta en saanut siitä mitään erikoista irti. Luin sen oikeastaan vaan runohaastetta ajatellen ja koska sitä oli kehuttu. Satutko muuten tietämään, montako runoa kirja sisältää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, En kyllä yhtään muista, montako runoa tässä oli.

   Minulle nämä uni-runot jäivät erikoisen hyvinä mieleen. Harmi, että sinä et ihastunut.

   Poista
 6. Tämä on kyllä mielettömän hyvä! Minullekaan Paperi-t ei ollut tuttu muuten kuin nimenä, mutta se ei haitannut. Minusta oli mielenkiintoisinta, kuinka hyvin moniin runoihin pystyin samastumaan, vaikka lähtökohtaisesti olisi voinut luulla, että näin ei olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, no sepä juuri! Minä jotenkin kuvittelin, että tämä olisi vähän kuin tirkistelyä itselle vieraaseen tyyliin tai muuta sellaista, mutta kokonaisuus olikin erikoisen iloinen yllätys. :)

   Poista
 7. Paperi T on jäänyt minullekin artistina vieraaksi. Hienoa että pidit, ehkäpä uskaltaudun itsekin teoksen lukemaan. :)

  VastaaPoista
 8. Kuulin Paperi T:stä ja tästä kirjasta ensimmäisen kerran jostain blogista ja ujohkosti kiinnostuin. Vähän vaikea sanoa olisiko mun juttu, mutta ainahan voi jättää kesken. Tosin lukemieni sitaattien perusteella uskon, että jaksaisin kenties lukea kokonaankin.

  Minullakin on muuten todella vilkas unimaailma: tosin suurin osa unistasi on painajaisia. Niihin tottuu, mutta joskus menee kyllä niin överiksi että koko seuraavan päivän on kummallinen olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Elävät painajaiset eivät ole ollenkaan niin kivoja kuin muuten vaiherikkaat unet. :/ Luulen, että sinäkin löytäisit tästä ainakin pari mieluisaa runoa.

   Poista
 9. Minun räppituntemukseni rajoittuu poikien välillä hyräilemiin versioihin. Varsinkin kuopus tykästy Mikael Gabrieliin Vain elämää -ohjelmassa... että silleen.
  Runojen kanssakin olen vähän huono, mutta tuosta kirjastaj a Paperi T:stä olen sentään joskus kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, Tätä lukeakseen ei kyllä tarvitse tuntea räppiä lainkaan. :)

   Poista
 10. Paperi-T on minullekin tuntematon suuruus, ja runojen maailmaakin vähän vierastan. Tämä kokoelma kiinnostaa silti vienosti, sillä runot vaikuttavat aika helposti lähestyttäviltä. Saatan lainata, jos tulee kirjastossa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, No minäkin vielä haparoin runojen lukijana (ja varsinkin niistä kirjoittajana), mutta ei niitä arkailla kannata. :)

   Poista
 11. Runoja tulee luettua aika vähän enkä ole tätäkään lukenut. Itse asiassa ei kauhean paljon kiinnostakaan. Räppäsitkö/luitko näitä ääneen?

  VastaaPoista
 12. Tiedän periaatteesa aika hyvin, kuka Paperi T on, mutta tunnen hänen tuotantoaan huononlaisesti. Post-alfa kiinnostaa kuitenkin teoksena ja olen sitä muutamaan kertaan selaillut kirjakaupassa kuitenkaan ostamatta. Yksi tämän vuoden tavoitteistani on lukea enemmän runoja, joten sitä tarkoitusta varten tämä sopisi hyvin.

  VastaaPoista
 13. Rap ei ole oikeastaan juttuni lainkaan, enkä ole varma, aionko koskaan tarttua tähän. Saatan ehkä jossain vaiheessa lukea sen uteliaisuudesta, mutten mene vannomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hande, Onneksi ei ole pakko lukea mitään mikä ei kiinnosta. :)

   Poista
 14. En ole varmaankaan ikinä kuullut Paperi T:n musiikkia, vaikka nimi olikin tuttu jo ennen tätä runoteosta. Kirja kuitenkin on odottamassa hyllyssä ja runofiiliksen tullen aion tarttua tähän. :)

  VastaaPoista
 15. En tunne itseäni kovin kummoiseksi oraakkeliksi ennustaessani, että Paperi T:stä kuullaan vielä. Enkä hämmästyisi uusistakaan aluevaltauksista kulttuurin saralla, sen verran poikkitaiteisen kuvan olen hänestä olen saanut.

  Erittäin sympaattinen haasteteltava Helsingin kirjamessujen lavalla 2016. Loppuvuodesta bongasin hänet ihan sattumalta aamutelkkarista kertomassa paitsi räpistä ja Post alfasta, myös valinnoistaan Riviera Kallion aloitusohjelmistoon (aivan ihana, noin 60-paikkainen leffateatteri Harjukadulla).

  Tekstinsä juuri minun makuuni: punnittuja suoria sanoja, eikä yhtään ylimääräista.

  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, Ounastelen ennustuksesi osuvan oikeaan! :)

   Poista