maanantai 1. lokakuuta 2018

Garpin maailma

John Irving: Garpin maailma
Lukija: Jukka Pitkänen
Suom. Kristiina Rikman
Tammen äänikirja 2016, 23h 21min.


Garpin maailma oli ensimmäinen John Irvingiltä lukemani kirja. Olen lukenut sen monta kertaa (viisi?) ja nähnyt elokuvankin vähintään yhtä monesti. Viime vuosina olen ollut todella laiska lukemaan uudestaan vanhoja tuttuja kirjoja, mutta olipa kerta kaikkiaan loistava valinta ryhtyä kuuntelemaan Garpin maailmaa äänikirjana Storytelistä.

Vaikka tarina oli entuudestaan tuttu, monia yksityiskohtia olin unohtanut. Lisäksi olin näköjään sekoittanut kirjan ja elokuvan tapahtumia toisiinsa. Rakastin, rakastin Garpin maailmaa tälläkin kertaa.

Luonnollisesti tämä kirja on ihan yhtä täynnä Irvingin tavaramerkkejä kuin (tietääkseni) kaikki muutkin hänen kirjansa: on Itävalta, karhu, kirjailija, moottoripyörä, hotelli ja prostituoituja sekä paljon muita yksityiskohtia.

Vaikka Garp saa alkunsa kyseenalaisissa olosuhteissa, Jenny Fieldsiä on pakko ihailla. Hän on päättäväinen, määrätietoinen ja väsymätön vaikeissa tilanteissa olevien naisten auttaja. Garpilla on suuria vaikeuksia kirjoittaa mitään esikoiskirjansa veroista, eikä hän haluaisi ratsastaa kulttimaineeseen nousseen äitinsä maineella.

On näköjään hirveän vaikea kirjoittaa kirjasta, johon on näin kamalan kiintynyt. Rakastan Robertaa, entistä ammatilaisurheilijaa joka käy läpi sukupuolenkorjausleikkauksen; tunnen suurta vastenmielisyyttä Ellenjamesilaisia kohtaan; rakastan tarinaan upotettuja Garpin kirjoittamia tekstejä ja tälläkin kertaa itkin samoissa kohdissa kuin aina ennenkin.

Jos olet jo lukenut Garpin maailman ja suunnittelut uusintalukua, suosittelen lämpimästi tätä Jukka Pitkäsen lukemaa äänikirjaa. Mikäli et ole tutustunut tähän klassikkoon, lue ihmeessä!

4 kommenttia:

 1. Oi joi, miten tulikin lämmin läikähdys tätä postausta lukiessa. Garpin maailma on niin hyvä ja koskettava ja hauska. Kiitos äänikirjavinkistä - en nimittäin ollut edes ajatellut, että alkaisinkin kuunnella vanhoja suosikkejani. Niistähän tulee suorastaan "lohtukirjoja" kuunneltuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, En olisi tätä osannut äänikirjana etsiä, mutta onneksi osui silmiin joltain uutuus-listalta! Garpin maailma hipoo täydellisyyttä <3 Ja kun Jukka Pitkänen vielä lukee, niin ei voi moittia mistään. Töissä saatoinkin jo tituleerata Jukka Pitkästä Suomen Stephen Fryksi, ainakin näin äänikirjan lukijana ja äänen miellyttävyyttä mitatessa.

   Poista
 2. Olen samaa mieltä kuin Elina: tuli niin hyvä olo kun huomasin postauksesi Garpin maailmasta. Kerrassaan ihana kirja, oli ainakin silloin kun sen vuosia sitten luin. Ei olisi hassumpi idea kuunnella se äänikirjana. - Mukavaa alkanutta lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, suosittelen tätä äänikirjaa lämpimästi! Aivan ihanan kotoisaa oli kuunnella. :) Mukavaa lokakuuta sinullekin!

   Poista