lauantai 5. tammikuuta 2019

2 X Lara Jean

Jenny Han:
P.S. I Still Love You
Always and Forever, Lara Jean
Scholastic 2015 & 2017, 337 & 325s.
Luin noin kuukausi sitten pikkukrapulassa Jenny Hanin Lara Jean -sarjan (tai mikä ikinä tämän sarjan nimi nyt sitten onkaan) ensimmäisen osan Pojille, joita joskus rakastin. Kirja oli söpön herttainen ja koukuttava, joten tilasin nämä kaksi muuta osaa itselleni joululahjaksi.

Toisessa osassa, P.S. I Still Love You, Lara Jeanin ja hänen poikaystävänsä välejä kaihertaa poikkiksen ex-tyttöystävä, jonka luokse ah niin ihana Peter ryntäilee pienestäkin vihjeestä. Lara Jean tekee ahkerasti vapaaehtoistyötä vanhustentalossa ja saa yllättävän kirjeen eräältä entiseltä ihastukseltaan. Syntyy sellainen tuplarakastuminen, kun Lara Jeanilla on tunteita sekä Peteriä, että tätä John Ambrose jotakin kohtaan.

Vaikka juonikuvio on ihan tyhmä, oli tämä toinen osa kuitenkin ihan ookoo teinihömppä.

Always and forever, Lara Jean on piiiiitkä ja tapahtumaköyhä päätösosa, joka aiheutti melkein fyysistä pahoinvointia. Lara Jeanin isä on löytänyt uuden kumppanin ja kihlautuu tämän kanssa. Tietysti siitä hemmetin kosinnastakin pitää tehdä spektaakkeli ja sitten Lara Jean vasta pääseekin vauhtiin, kun aletaan puhua häistä. Tätä tyttöä ei kiinnosta, mitä hääpari toivoo, vaan Lara Jean suunnittelee romanttisia yksityiskohtia minkä koulukiireiltään ehtii. Samalla hän tietysti seurustelee 18-vuotiaan intensiteetillä, sillä erolla että seksi ei kuulu kuvioihin.

Ehkä tätä viimeistä osaa lukiessa alkoi teiniromantiikka tursuta jo korvista ulos, mutta vaikka kuinka yritän asettaa tätä omaan genreensä ja asettua kohderyhmän ajatusmaailmaan, niin ei herranen aika... Lara Jean on äärettömän lapsellinen ja elelee edelleen enemmän siellä mielikuvituksessaan. Hänellä on liki pakonomainen tarve suunnitella joka helkkarin tilanne ja tapahtuma viimeistä piirtoa myöten etukäteen valmiiksi ja kuorruttaa kaikki jättiannoksella romantiikkaa. Hyvä ettei hän kirjoita vuorosanojakin etukäteen. Kaikille. Ja vaikka kenenkään ei pidä harrastaa seksiä ellei koe olevansa siihen valmis tai ei muuten vain halua, niin Lara Jean on ihan omaa luokkaansa tässäkin asiassa. Hän nimittäin ei halua, että seksistä tulee koskaan arkipäiväistä, vaan että se olisi aina ja joka kerta sacred, eli jotenkin pyhää tai siunattua. Herttileeri mitkä odotukset ja paineet!


Jos jotain hyvää pitäisi näistä kirjoista sanoa, niin olivat ensimmäisen osan tapaan nopealukuisia ja helppoja luettavia. Mutta nyt kyllä taisi teiniromanssit riittää vähäksi aikaa.

2 kommenttia:

 1. Heh, näitä mietin omalle teinilleni luettavaksi. 13-vuotias lukee jonkin verran romaaneja englanniksi ja hän rakasti All the boys I love before -leffaa Netflixissä. Joten: ehkä laitan kirjat tilaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Uskon että nämä kirjat uppoavat huomattavasti paremmin juuri nuorempiin lukijoihin. Ihan mahtavaa, että 13-vuotiaan kielitaito riittää jo romaaneihin! Itse en uskaltanut edes yrittää kokonaisen kirjan lukemista englanniksi ennen kuin parikymppisenä...

   Minä muuten yritin katsoa tuota elokuvaakin, mutta luovutin jo muutaman minuutin jälkeen. En ihan kuulunut senkään kohdeyleisöön ;)

   Poista