tiistai 29. tammikuuta 2019

Manhattan Beach

Jennifer Egan: Manhattan Beach
(Manhattan Beach, 2017)
Tammi 2018, 559s.
Suom. Helene Bützow


12-vuotias Anna Kerrigan pääsee isänsä mukaan upeaan merenrantahuvilaan, joka on kaikkea sitä mitä Annan perheen ahdas asunto Brooklynissa ei ole. Huvilan omistaja, Dexter Styles, on vaikutusvaltainen mies, jonka nimeä ei kuitenkaan mainita äidille. Toisen maailmansodan aikaan Anna on varttunut nuoreksi naiseksi, isä kadonnut vuosia aiemmin. Anna työskentelee Brooklynin telakalla ja kantaa päävastuun paitsi omasta, myös äitinsä ja vaikeasti vammaisen sisarensa toimeentulosta.

Tämä kuulostaa nyt auttamattoman tylsältä, mutta sitä Manhattan Beach ei ole! Tämä on upea historiallinen romaani perheestä ja valinnoista, salaisuuksistakin. Anna on kirjan kolmesta kertojasta kiinnostavin. Tarina kulkee myös Eddie-isän ja Dexter Stylesin näkökulmista, mutta Annan osuuksista minä nautin eniten. Anna on päättäväinen ja rohkea, hyvin sinnikäs ja muutenkin ihailtava hahmo.

Teksti on mutkatonta luettavaa, käännös ensiluokkainen. Manhattan Beach toimisi varmaan loistavasti myös laadukkaana minisarjana.

Yllättävän harvoin kirjat tulevat uniin, mutta Manhattan Beach teki niin.

3 kommenttia:

 1. Aloitin tämän englanniksi, kesken jäi. Aloitin tämän suomeksi, kesken jäi. Mun on näemmä mahdoton päästä yli siitä, että Egan on nyt kirjoittanut näin perinteisen romaanin. Haluan sen kokeellisemman Eganin takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, Myönnän, että minäkin odotin hyvän aikaa tarinan muuttuvan jollakin tapaa erikoisemmaksi! Sitten vain hyväksyin asian, siis sen että tämä on perinteisempi romaani, ja nautin siitä mitä oli tarjolla. Tavallaanhan perinteinen tyyli on Eganille kokeilevaa ;)

   Poista
 2. Minulla on vähän ristiriitainen suhde Eganiin, toisaalta tykkään ja toisaalta taas en. Tämä pitänee joskus lukea.

  VastaaPoista