torstai 24. tammikuuta 2019

Oonko ihan normaali?

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?
(Am I Normal Yet?, 2015)
Gummerus 2017, 402s.
Suom. Kristiina Vaara

Holly Bournen kirjoihin olen halunnut tutustua jo pitkään. Olen näitä joskus aiemmin lainannutkin kirjastosta, mutta en ole sitten kuitenkaan ehtinyt lukemaan. Onneksi otin sarjan ensimmäisen osan uudestaan lukuun, sillä nyt oli lukufiilis kohdallaan ja tykkäsin Oonko ihan normaali?:sta ihan tosi paljon.

Evie haluaisi olla kuin kuka tahansa 16-vuotias. Normaali. Normaalius vaatii häneltä kuitenkin valtavasti ponnistelua, sillä Eviellä on OCD, pakko-oireinen häiriö. Evie käy terapiassa ja hänellä on lääkitys, jota kuitenkin yritetään vähentää parhaillaan. Uudessa koulussa Evien tausta ei ole yleisesti tiedossa, eikä Evie itse todellakaan halua kertoa siitä muille. Sitä paitsi hommahan alkaa olla jo voiton puolella, eikö? Mutta entä jos elämään ilmaantuu poika, joka on tosi ihana ja kiinnostava ja joka vaikuttaa vielä olevan kovasti kiinnostunut Eviestä? Tosin se kiinnostus tuntuu olevan hyvin ailahtelevaista.

Minä ihan rakastuin tähän kirjaan. Bourne kuvaama OCD on paljon muutakin kuin jatkuvaa käsien pesua. Se ei ole harmitonta asioiden toistoa, vaan niin päällekäyvää, että se tavallinen elämä käy mahdottomaksi. Evie on hahmona loistava, samoin hänen uudet ystävänsä Amber ja Lottie, jotka perustavat kolmestaan feministisen vanhojenpiikojen kerhon. Ja silti tässä on sarjaihastumisia ja tykkäysjuttuja, koska ei feminismi tee immuuniksi ihastumiselle.

Aivan mainio kirja, jonka haluaisin aikakapseloida vuoteen 1994, että voisin lukea sen omina teinivuosina.

5 kommenttia:

 1. Ooh! Pitää ehkä lukea! Koska vertaistuki on vanhuksellekin hyvästä.

  T. Liina & OCD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, suosittelen!! Ja jos saat käsiisi englanninkielisenä, niin toiminee vielä paremmin! (Luin sarjan kaksi muutakin kirjaa ja varsinkin toisessa huomasi koko ajan lukevansa käännöstä, mikä ei ole kiva juttu.)

   OCD ei tule usein vastaan kirjallisuudessa tai elokuvissakaan. Ja jos tulee, niin usein sellaisena "heh, tuo tuolla räpsyttää valokatkaisijaa aina kolmesti" -tyyppisenä, kepeänä juttuna.

   Poista
 2. Tämä oli hyvä nuortenkirja. Sitä on muuten nuoretkin kehuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Tämä oli kyllä tosi hyvä. Luin jatko-osatkin ja sain tänään kirjastosta sen neljännen, bonusosan. :) Kirja on kaikki kehunsa ansainnut.

   Poista
 3. Tämä sarja on niiiiiiin hyvä. Olisipa tällaista ollut minullekin teininä. Mutta onneksi voi lukea edes aikuisena (ja vinkata nykynuorille, sitä olen tehnyt paljon).

  VastaaPoista