keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Stephen King: Ulkopuolinen
Tammi 2019, 543
Suom. Ilkka Rekiaro


Ah, tämä kirja oli mainio!
Viime syksynä petyin Stephen Kingin ja poikansa Owenin yhteistyössä kirjoittamaan Ruususen uneen, josta en meinannut saada minkäänlaista otetta. Pelkäsin jo, että King on menettänyt otteensa - tai vielä pahempaa: että minä olisin kasvanut erilleen hänen tarinoistaan. Ulkopuolinen kuitenkin todistaa Kingin olevan edelleen vireessä ja meidän kahden kulkevan tukevasti samalla polulla.

Ulkopuolinen on inhottavan koukuttava tarina. Pienen kaupungin puistosta löytyy erittäin raa'asti murhattuna 11-vuotias poika. Syyllinen saadaan kiinni helposti ja monenlaista näyttöä häntä vastaan löytyy runsaasti pätevää näyttöä. Jokin ei kuitenkaan täsmää. Rikoskomisario Ralph Anderson on täysin ymmällään: rikos on ratkaistu ja todisteita riittää, mutta selvisikö koko juttu vähän liian näppärästi? Kirjan puolivälissä mukaan juttua ratkaisemaan saapuu Mersumies-trilogiasta tuttu Holly Gibney, mikä oli minulle erittäin mieluisa yllätys. Samaan aikaan niin Andersonille kuin lukijallekin on selvää, ettei kaikkea tapahtunutta pysty selittämään järjellä.

Tarina vei minut mukanaan heti alusta asti, vaikka alkuun vierastin tapahtuneen rikoksen karuutta. Pidin ihan älyttömästi siitä muutoksesta, joka kirjan puolivälissä tapahtui, vaikka olin jo siihenkin asti viihtynyt tämän parissa todella hyvin. Oli ihanaa (ja kauheaa!) valvoa myöhään tätä lukien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti