lauantai 19. tammikuuta 2019

Näpit irti!

Jennifer Mathieu: Näpit irti!
(Moxie, 2017)
Otava 2018, 8h 49min
Suomennos: Lotta Sonninen
Lukija: Usva Kärnä

Lara Jeanin lällyhempeilyn jälkeen halusin lukea jotakin rouheampaa teinikirjallisuutta. Jennifer Mathieun Näpit irti! oli tähän väliin nappivalinta.

Viv on tunnollinen ja kiltti niin kotona kuin koulussakin. Hän saa kuitenkin tarpeekseen siitä, että koulussa pojat saavat kähmiä tyttöjä ilman rangaistusta, pukeutua paitoihin joissa on törkeitä tekstejä, häiriköidä tunneilla ja niin edelleen ilman, että asiaan puututaan. Tytöille huomautellaan milloin mistäkin ja välillä opettajat tekevät täsmäiskuja puuttuakseen tyttöjen liian paljastavaan tai muuten muka-häiritsevään pukeutumiseen. Vivin äiti on ollut nuoruudessaan punkkari, yksi Riot Grrrl:eistä, ja äitinsä "nuoruuslaatikkoa" penkoessaan Viv saa loistavan idean. Hän alkaa tehdä omaa lehteä, jossa hän rohkaisee tyttöjä nousemaan näitä älyttömiä epäkohtia vastaan.

Tätä kirjaa oli ilo kuunnella. Vivin alulle panemassa kapinassa on asennetta. Ei kaikki toki suju aivan niin sulavasti kuin Viv ehkä oli toivonut, mutta hän kuitenkin sysää liikkeelle muutoksen. Jos Lara Jeanin lapsellisuus turhauttikin paljon, Vivin omien aivojen käyttö ilahdutti sitäkin enemmän.

Olisin rakastanut tätä kirjaa teininä, nyt keski-ikäistyvänäkin melkein rakastan.

1 kommentti:

  1. Tämä oli oikein näppärä ja viihdyttävä nuortenkirja, vaikka tuntui pöyristyttävältä ajatella, että jokin länsimainen maailmankolkka oikeasti olisi noin takapajuinen ja sovinistinen... Huh!

    VastaaPoista