lauantai 24. maaliskuuta 2012

Junot Díaz: Drown

Junot Díaz: Drown
(Drown, 1996)
Like 1999, 169s.
Suom. Henrik Laine

Junot Díazin novellikokoelma Drown oli ovelasti kasattu. Näennäisesti irralliset novellit muodostivatkin lopulta ehjän tarinan. Vähän mietin, miksi tästä ei ole tehty pienoisromaania, kun se periaatteessa olisi ollut helppo toteuttaa vain novellien järjestystä muuttamalla.

Drown sisältää (jos oikein laskin) kymmenen novellia, jotka kertovat tavalla tai toisella maahanmuuttajista. Joku vasta suunnittelee muuttoa Yhdysvaltoihin, toinen odottaa kuulevansa jotakin kauan sitten matkalle lähteneestä puolisostaan ja kolmas yrittää kovasti sopeutua New Yorkiin. Tarinat ovat karuja, mutta niinhän se todellisuuskin usein on.

Ahdistavin oli Ysraelin tarina. Tämä köyhän perheen poika joutuu käyttämään kirppuja kuhisevaa naamiota peittääkseen sian syömät kasvonsa. Vaikka jossakin hamassa tulevaisuudessa häämöttää toive kasvojen korjausleikkauksesta, arki on pääasiassa piileskelyä mahdollisilta kiusaajilta.

Ankeita ja karuja, mutta hyvin kirjoitettuja novelleja. Suosittelen, mikäli aihepiiri kiinnostaa.

Díaz on itse muuttanut 6-vuotiaana Yhdysvaltoihin Dominikaanisesta tasavallasta vanhempiensa kanssa, joten hän myös tietää mistä kirjoittaa. Díazilta on suomennettu myös romaani Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä.

3 kommenttia:

 1. Kuulostaapas aika rajulta, mutta myös mielenkiintoiselta. Tähän pitääkin SITTEN JOSKUS tarttua. Huoh, luettavien jono kasvaa mahdottomaksi :S

  VastaaPoista
 2. Olen joskus näemmä kantanut tämän kirjan hyllyyni, joten ehkä tulee luetuksi jossain vaiheessa =)

  VastaaPoista
 3. Noora, tämä on sentään sen verran ohut kirja, ettei jonoa kovin paljon kasvata :)

  Mari A, kannattaa kyllä lukaista :)

  VastaaPoista