perjantai 16. maaliskuuta 2012

Fannie Flagg: A Redbird Christmas

Fannie Flagg: A Redbird Christmas
Chatto & Windus 2004, 207s.

Paistetut vihreät tomaatit on yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvistani ja pidin kirjastakin todella paljon. Olenkin jo pitkään halunnut lukea lisää Flaggin kirjoja ja vaikka A Redbird Christmas ei likikään Tomaattien tasolle yllä, tykkäsin tästäkin.

Oswald T. Campbell on 52-vuotias toipuva alkoholisti, joka saa vuosittaisella lääkärikäynnillään kuulla hätkähdyttäviä uutisia. Keuhkolaajentuma on sen verran kriittisessä vaiheessa, ettei Oswald tule selviämään enää yhdestäkään Chicagon hyytävästä talvesta. Lääkäri suosittelee pikaista maisemanvaihdosta, mieluiten jonnekin lämpimään ja mahdollisimman saasteettomaan ympäristöön. Varsin pian Oswald on asettunut pieneen Lost Riverin kylään, Alabamaan.

Lost Riverin asukkaat ovat herttaisia ja välittömiä ihmisiä. Kauppiallaa on lemmikkinään kesy redbird (kardinaali?), Jack, joka on varsin fiksu ja melkein koko kylän suosiossa. Erityisen tärkeä Jack on orvolle ja rammalle Patsy-tytölle, joka sulattaa kaikkien kyläläisten sydämet.

A Redbird Christmas on leppoisa ja herttainen kirja. Vähän lälly mutta miellyttävästi kerrottu tarina toi mieleen Maeve Binchyn vanhat kirjat. Jostakin syystä Flaggin kirjoja ei ole suomennettu, mutta tämä löytyy jostakin Valittujen palojen kirjavalioista nimellä Punaisten lintujen joulu.

Englanniksi lukeminen on muuten joskus erityisen hauskaa uusien sanojen ansiosta. Illalla hihittelin kovasti seuraavalle lauseelle: "-- each evening as the sun went down, the mullet started jumping and splashing around in the river, almost as if they too were happy spring was here."  Vaikka toki tajusinkin, että kyseessä on jonkin sortin kala, ajatus kevään villitsemästä takatukasta hyppimässä joessa toi ylimääräistä hupia. :)

Osallistun tällä kirjalla Satun luettujen Minihaasteeseen 2/12: Toinen tapaaminen.

4 kommenttia:

 1. Tästä oli mukava lukea. Minäkin pidin Fried Green Tomatoesista, jonka kuuntelin äänikirjana. Olen suunnitellut lukea lisää Flaggia.

  VastaaPoista
 2. Minullekin tuli mieleen Binchyn kirjat, ihan vain tekstiäsi lukemalla, ja sitten mainitsitkin sen :). Minulla on Vihreät tomaatitkin vielä lukematta, mutta tarkoitus olisi tilata se lähiaikoina verkkokaupasta.

  VastaaPoista
 3. Hahaha, minäkin perjantairepesin takatukalle joessa. :D

  Olisi kiva lukea Flaggia lisää. Olen kuunnellut Fried Green jne. lyhennettynä äänikirjana, mutta haluan lukea kirjan joskus vielä ihan kokonaankin. Mainio teos niin kirjana kuin leffana!

  VastaaPoista
 4. Katja, jossain vaiheessa aion minäkin lukea Flaggia lisää. Tästä tarinasta taisi puuttua omaperäisyyttä, vaikka tarina 'ihan kiva' olikin.

  Maria, Tomaatit on Kyllä kirjanakin upea! Ihanaa, että luet sen sitten joskus.

  Karoliina, minä tykkäsin takatukkakohdasta niin paljon, että en edes viitsinyt katsoa sanakirjasta, mikä kala se mullet oikeasti olisi ollut :) Olen nettikaupoissa selaillut Flaggin muita kirjoja, mutta en ole vielä osannut päättää, minkä niistä seuraavaksi lukisin.

  VastaaPoista