tiistai 7. elokuuta 2012

Mitä huominen tuo tullessaan

Cecelia Ahern: Mitä huominen tuo tullessaan
(The Book of Tomorrow, 2009)
Gummerus 2011 (pokkari), 415s.
Suom. Terhi Leskinen

16-vuotias Tamara Goodwin on tottunut yltäkylläiseen ökyelämään ja saamaan aina kaiken haluamansa. Kiittää hän ei osaa, eikä liiemmin ajatella muita kuin itseään. Tamaran ei ole tarvinnut murehtia tulevaisuudesta, mutta kun hänen isänsä tekee itsemurhan, kaikki muuttuu. Sen paremmin Tamara kuin hänen äitinsäkään ei ole ollut perillä perheen todellisesta taloudellisesta tilanteesta ja heidän on myytävä omaisuutensa kattaakseen velat. Tamara on katkera ja vihainen isälleen tämän tekemästä ratkaisusta ja äiti vajoaa syvälle omiin maailmoihinsa. He muuttavat maalle sukulaisten luokse hyvin vaatimattomiin oloihin Kilsaneyn linnan portinvartijan taloon ja tietysti Tamaralla on suuria sopeutumisvaikeuksia. Eno ja hänen vaimonsa tuntuvat omituisilta hyypiöiltä, eikä asuminen keskellä ei-mitään ole helppoa Dublinin vilinään tottuneelle. Kilsaneyn linnan rauniot ja läheinen luostari sekä sisar Ignatius tuovat kuitenkin edes hiukan sisältöä päiviin.

Vaikka Tamara löytää kirjastoautosta lukitun kirjan, jonka alunperin tyhjät sivut täyttyvät Tamaran omalla käsialalla kirjoitetuista mutta aina huomiselle päivätyistä päiväkirjamerkinnöistä, minusta tämän kirjan jännittävintä antia olivat perhesalaisuudet ja ihmissuhteet. Tamara on aluksi maailman rasittavin ja itsekeskeisin teini, johon olen pitkiin aikoihin törmännyt, mutta toki hän kasvaa ja kehittyy tarinan edetessä. (Kuka olisi arvannut... ;) )

Mitä huominen tuo tullessaan on periaatteessa melkoinen sillisalaatti, sillä niin monia eri aineksia siihen on ympätty. Mutta vaikka en silliä syökään, tämä kirja oli kyllä juuri sellaista viihdettä, mitä tähän väliin kaipasinkin. Ei ihan perus hömppää, mutta kuitenkin sopivasti sitäkin. Syksyllä ilmestyy suomeksi Ahernin kahdeksas kirja, Tapaaminen elämän kanssa, jota odotan jo innolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti