perjantai 3. elokuuta 2012

Jali ja Lasihissi

Roald Dahl: Jali ja lasihissi
(Charlie and the Great Glass Elevator, 1972)
Art House 2000, 190s.
Suom. Päivi Heininen

Jalin ja suklaatehtaan jälkeen oli tietysti äärimmäisen luontevaa ottaa seuraavaksi iltasatukirjaksi tämä jatko-osa, Jali ja lasihissi. Jalin tarina jatkuukin heti siitä mihin viimeksi jäätiin, eli Jalin perheen kotoa, missä koko perhe Villi Vonkka mukaan luettuna ahtautuu lasihissiin ja aloittaa matkan suklaatehtaaseen. Ikävä kyllä matka ei sujukaan ihan mutkattomasti, vaan vahingossa lasihissi nousee aivan liian korkealle, linnunradalle asti. Siellä leijailee myös upouusi avaruushotelli, jonne Jali ja muut käyvät kurkistamassa. Avaruushotellia ei ole vielä avattu, mutta tyhjä se ei ole, sillä sen ovat vallanneet varsin karmeat matosoturit.

Kun muutamien täpärien tilanteiden jälkeen saavutaan jälleen takaisin maanpinnalle ja suklaatehtaaseen, ajaudutaankin uuden ongelman eteen. Jalin sängyssä makaavat isovanhemmat, eli kaikki muut paitsi isoisä Julius, innostuvat nimittäin aivan liikaa Villi Vonkan nuorentavista tableteista. Kaksi heistä muuttuu pikkuvauvoiksi, mutta isoäiti Joriinalle käy vielä huonommin, sillä hänestä tulee miinus.

Vauhdikasta menoa siis, välillä aika hurjaakin. Ei tämä aivan Suklaatehtaan veroinen kertomus ollut, mutta varsin mainio tarina joka tapauksessa. Poikia vähän hirvitti ne matosoturit, mutta eivät ne (onneksi!) yöunia kuitenkaan vieneet.

2 kommenttia:

  1. Tämä on minullakin lukematta vielä, lapsille en ole ehtinyt lukea edes suklaatehdasta. Ehkä odotan vielä tovin ennen kuin vien tyttäret Jalin hurjaan maailmaan... mutta itse saatan lukaista tämän salaa jo etukäteen ;)

    VastaaPoista
  2. Elma Ilona, joskus on parasta lukea kirja etukäteen itse. Eilen aloitin pojille iltasadun, jota en ole itse aiemmin lukenut ja kirja osoittautuikin hurjan paljon jännittävämmäksi kuin olin kuvitellut... Päätettiin yhteistuumin, että valitaan tänään joku toinen kirja tilalle ja minä luen tuon (olikohan Sirkuspoika? Leijonapoika?) ihan yksin.

    VastaaPoista