tiistai 3. syyskuuta 2013

Maailmanhistoria päivitettynä facebookiin

Wylie Overstreet: Maailmanhistoria päivitettynä facebookiin 
(The history of the world according to Facebook, 2011)
Atena 2013, 151s.
Suomeksi toimittanut Panu Väänänen
Kirjastosta

Kirjastossa osui silmiini tällainen hassunnäköinen kirja, jossa käydään nopealla temmolla läpi maailmanhistoria alkuräjähdyksestä näihin päiviin asti - facebookissa. Varsin hulvaton idea ja toteutuskin enimmäkseen toimii. Kirjan ulkoasu toistaa hyvin facebookin väri- ja fonttimaailmaa ja osa juttujen hauskuudesta tuleekin jo pelkästä ajatuksesta, että esimerkiksi Jeesus olisi notkunut facebookissa. Suomentaja on ujuttanut sekaan puhtaasti suomalaisiakin historiallisia tapahtumia, kuten Elias Lönnrotin Kalevalan kokoamisen sekä Piispa Henrikin ja Lallin kohtaamisen Köyliössä.

Kirjan alkupuoli viihdytti huomattavasti enemmän kuin "uudemmat päivitykset". Ehkä vitsi alkoi vähän väljähtyä tai sitten tuoreessa muistissa olevat tragediat eivät vain taivu vitseiksi. Esimerkiksi Osama Bin Ladenin statuspäivitys "Pitsalähetti? En minä tilannut pitsaa...", josta Yhdysvaltojen erikoisjoukot tykkää, ei todellakaan naurattanut. Sen sijaan nauraa rätkätin kauan ja hartaasti Jumalan ja Aabrahamin väliselle keskustelulle minigolf-velasta ja poikien uhraamisesta. (Amma olikin sopivasti kirjannut kyseisen keskustelun postaukseensa, käykää ihmeessä lukemassa!)

Maailmanhistoria päivitettynä facebookiin on ihan hauska ja nopeasti hotkaistavissa oleva kirja, jonka idea antoi odottaa sisällöltä enemmän.

3 kommenttia:

 1. Oivallinen nosto, kiinnosaa sen verran että laitan varauksen vetämään.

  VastaaPoista
 2. En olekaan kuullut tästä aiemmin, mutta aika lystikkäältä kyllä kuulostaa. Pitääkin lisätä lukulistalle =D

  VastaaPoista
 3. Norkku, suosittelen lukemaan vähän väsyneessä mielentilassa, kun huonommatkin jutut naurattaa. :)

  Heidi H, Kannattaa tutustua, vaikka minä en ihan kaikista jutuista tykännytkään. :)

  VastaaPoista