sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Graniittimies

Sirpa Kähkönen: Graniittimies
Otava 2014, 332s.

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja on ollut yksi hienoimmista lukukokemuksista viime vuosina. Olikin itsestään selvää, että luen myös Graniittimiehen, vaikka en ollut edes hoksannut että tämän kirjan henkilöt ovat niitä Kuopio-sarjan Tuomien "sinne" lähteneitä sukulaisia.

Ilja ja Klara Tuomi ovat lähteneet sisällissodan runtelemasta suomesta Petrogradiin, hiihtäneet koko pitkän matkan kohti vapautta. Kaupunki on valtavan suuri ja vallankumouksellisilla hirvittävän suuri työmaa edessä, ennen kuin unelmista voi tulla totta. On opeteltava uusi kieli, uusi kaupunki ja yritettävä löytää oma paikkansa.

Graniittimies on väkevä ja vahvatunnelmainen romaani, jonka lukeminen ei ole helppoa. Minä luin tätä hyvin hitaasti, sillä Pietarin painostus tuntui välillä aivan todelliselta. Iljan ja Klaran uusi elämä ei ehkä ollut sellaista kuin he etukäteen olivat haaveilleet, mutta etenkin Klaran asenne pysyi käsittämättömän luottavaisena. Lukijana sitä oli vaikea ymmärtää, mutta pakkohan sitä oli ihailla: että joku jättää taakseen kaiken tutun, perhettään myöten, seuratakseen utopistisia unelmiaan vieraaseen maahan.

Kirja koostuu kahdesta osiosta. Alkuosa on Klaran kertomaa ja hänen käyttämänsä sanastokin huokuu mennyttä aikaa. Jälkimmäinen osa sijoittuu vuoteen 1935 ja vallankumouksen sokaisemat silmät ovat avautuneet. Pietari ja koko valtio on muuttunut, mutta ei sellaiseksi kuin vallankumouslaiset olisivat toivoneet.

Takeltelen jälleen kerran sanoissani pahemman kerran. Näin käy usein etenkin erityisen puhuttelevien kirjojen jälkeen. Graniittimies osoittautui korkeita odotuksianikin paremmaksi, kaikin tavoin.

6 kommenttia:

 1. Tämä on todella hieno kirja! Niin vahva ja täysi! Kuopio-sarja on minullekin hyvin tärkeä ja läheinen, ja tämä uutuus todellakin jatkaa Kähkösen tuotantoa upeasti! Kommenttini tulee nyt vähän viiveellä, koska säästelin kirjoitustasi kunnes olisin itsekin tämän lukenut ja ajatellut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Minäkään en uskaltanut lueskella muiden tekstejä ennen kuin sain tämän luettua :) Yllätyn, mikäli Graniittimies ei saa jotakin palkintoa, on tämä niin jykevä.

   Poista
 2. En ole vielä Kähkösen tuotantoon tutustunut, mutta ehkä avaan pelin Graniittimiehellä tämän syksyn aikana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, ei tämä ainakaan huono tutustumiskirja ole. :) Kuopio-sarja on tätä helpompi, mutta ehdottomasti hienoa luettavaa sekin.

   Poista
 3. Tämä oli oikein mielenkiintoista luettavaa :) Suosittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Saapa nähdä, miten Graniittimiehen käy Finlandia-kisassa. Puoli seitsemän -ohjelman varjofinlandianhan se jo voitti. :)

   Poista