keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Aya, elämää Yop Cityssä

Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya, elämää Yop Cityssä
(Aya de Yopougon, 2005)
Arktinen Banaani 2010. 106s.
Suom. Kirsi Kinnunen

Norsunluurannikon nuoriso viettää vauhdikasta ja vaihtelevaa elämää, aivan kuten nuoret muuallakin. Aya on kiinnostuneempi opiskelemisesta kuin pojista, vaikka ystävättäret Adjoua ja Bintou yrittävätkin parhaansa mukaan saada häntä kiinnostumaan huvittelusta. Yopougonin nuoriso kokoontuu kuhertelemaan Tuhannen tähden hotelliin, joka päivisin tunnetaan paikallisena torina. Mutta discojakin on ja niissä hetkutetaan pyllyjä kuin musiikkivideoissa ikään. Hurvittelulla on hintansa, josta on maksettava katkera hinta avioliiton muodossa.

Elämää Yop Cityssä on kuusiosaisen Aya-sarjan ensimmäinen ja (ainakin toistaiseksi) ainoa suomennettu osa. Toivon, että loputkin osat käännettäisiin pian, sillä tätä albumia oli ilo lukea. Upeasta kuvituksesta vastaa Clément Oubrerie, joka on tyylillään tavoittanut loistavasti afrikkalaisen tunnelman ja elämänmenon. Kirjan alkutekstissä Anna Gavalda kirjoittaa "Kiitos Marguerite Abouetille hänen lapsuuden ja nuoruuden muisteloistaan", mutta en onnistunut löytämään vahvistusta sille, että kyseessä olisi missään määrin Abouetin omaelämäkerrallinen teos.

Hieno sarjakuva, jolle jään nyt odottelemaan jatkoa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen tämän lukenut ja pidin kovasti! Jäipä se vielä jännähköön kohtaankin. Lainasin kirjan kirjastosta ja kauhukseni sain huomata, ettei muita osia ole sieltä saatavilla. Alkoi ottaa päähän aika raskaasti.

    VastaaPoista
  2. Elegia, se on aina yhtä katkeraa huomata, että jotakin sarjaa ei olekaan kätevästi saatavilla ensimmäistä osaa enempää! Ymmärrän kirjastojen rajalliset hankintaresurssit, mutta silti aina harmittaa, jos jostain sarjasta puuttuu osia.

    Toivottavasti pääsemme molemmat pian lueskelemaan myös jatko-osia!

    VastaaPoista