Tom of Finland: Sarja kuvia
Like 2014, 126s.
Keväällä nousi melkoinen kohu, kun Itella ilmoitti julkaisevansa syksyllä Tom of Finland -postimerkkejä. Vaikka Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen homoeroottiset piirrokset ja sarjakuvat ovat maailmankuuluja, löytyy runsaasti niitä ihmisiä, joiden mielestä hänen työtään ei saisi arvostaa. Ei ainakaan mitenkään näkyvästi, kuten nyt tällä postimerkillä. Siinä missä joku kotimainen moraalinvartija pisti pystyyn postimerkkien julkaisemista vastustavan nettiadressin, kansainvälinen kiinnostus postimerkkejä kohtaan oli niin suuri että Itella mahdollisti näiden merkkien ennakkotilaamisen.
Runsaasti aikaisemmin julkaisematonta materiaalia sisältävä Sarja kuvia -teos on merkki siitä, että Tom of Finlandin tuotantoa osataan myös pitää arvossa. Tom of Finland aloitti homoeroottisten kuvitusten ja sarjakuvien tekemisen aikana, jolloin homous oli Suomessa rikos ja muun muassa siksi hän turvautui peitenimeen, josta tuli nopeasti erittäin tunnettu. Tom of Finlandin tyyli on omintakeinen ja se onkin vaikuttanut paljon paitsi homokulttuuriin, myös popkulttuuriin yleisemmin.
Sarja kuvia sisältää sarjakuvia sekä luonnoksia. Homoeroottisten sarjakuvien "juonikulku" on yhtä suoraviivainen kuin pornossa ylipäätään: oveen koputetaan, vieraat käskevät isännän riisuuntua ja sitten onkin jo täysi meno päällä. Liioitellun suurten, seisovien elinten survominen erinäisiin reikiin ei varsinaisesti viihdyttänyt minua ja kirja tulikin esipuhetta ja esittelytekstiä lukuunottamatta lähinnä plarattua läpi.
Tom of Finlandin taidetta enemmän olenkin kiinnostuneempi miehestä itsestään. Hänestä on kirjoitettu elämäkertakin (F. Valentine Hooven III: Tom of Finland: Elämäkerta), mutta ainakaan meidän kirjastossa sitä ei ole saatavilla. Onneksi on kaukolainat, sillä tuo kirja kyllä kiinnostaa.
Täytyy muuten sanoa, että postimerkkeihin olisi löytynyt paljon, paljon paljastavampiakin kuvia. Itellan kehityspäällikkö Markku Penttinenkin on todennut, että "[m]erkkeihin valitut teokset ovat taiteilijan tuotannon sovinnaisimmasta päästä".
Täytyy muuten sanoa, että postimerkkeihin olisi löytynyt paljon, paljon paljastavampiakin kuvia. Itellan kehityspäällikkö Markku Penttinenkin on todennut, että "[m]erkkeihin valitut teokset ovat taiteilijan tuotannon sovinnaisimmasta päästä".
Tom of Finland on kyllä kiinnostava taiteilija. Minä en ole kovin suuresti hänen tuotantoonsa tutustunut, mutta joskus olen selaillut sellaista aivan valtavaa sarjakuva-albumia, joka painoi jotain lähemmäs 10 kiloa... Ja kunkin tarinan pointti oli juurikin noin tiivis kuin kirjoitit. ;)
VastaaPoistaOlen lukenut yhden elämänkerran Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta jo vuosia sitten, joten luultavasti se oli tuo mainitsemasi elämänkerta. Harmittaa kun en ostanut sitä Turun kulttuurivuotena, kun näin yhden kappaleen kirjakaupassa. Arvostan häntä taiteilijana. Kuvat ovat jopa koomisia hahmoja, koska ne on piirretty todella liioitellen, mutta se on taiteilijan luoma oma taidesuuntaus homoerotiikasta.
VastaaPoistaSarjakuvat ovat jääneet lukematta.
Minä kävin joitakin vuosia sitten Taiteiden yössä katsomassa Laaksosen kuvista koottua näyttelyä ja se oli kyllä kiinnostava. Tällä hetkellä pitäisikin käydä Helsingissä katsomassa se nyt esillä oleva. Kiinnostava taiteilija siis. Odotan kovasti herrasta tehtävää elokuvaa, tuntuu että tuotantotiimillä on hyvä meininki asian suhteen.
VastaaPoistaPostimerkit ovat minusta aivan mainio tuoteidea. Kerrankin voin todeta, että nerokasta, Itella. :) Tämä sarjakuva on minulla tutustumatta, vaikka niistä kirjoitettuja juttuja tietysti on tullut vastaan siellä täällä.
VastaaPoistaMinuakin kiinnostaa tämä teos (ainakin plarauksen verran). ;) Tom of Finland -merkit bongasin postin tiskillä eilen ja pakkohan ne oli ostaa!
VastaaPoista