maanantai 20. lokakuuta 2014

Muumimaailma ja todellisuus. Tove Janssonin elämä kuvina

Petter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus. Tove Janssonin elämä kuvina
(Muminvärlden & verkligheten. Tove Janssons liv i bilder, 2014)
WSOY 2014, 242s.
Suom. Sari Kumpulainen
Kuvatoimitus: Bengt Wanselius

Muumimaailma ja todellisuus on upea, runsaasti kuvitettu katsaus Tove Janssonin elämään. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Toven veljentytär, Sophia Jansson, jonka muistoissa täti on määrätietoinen, iloinen ja humoristinen. Karlsson on kirjoittanut kirjan tekstit yhdessä Toven sukulaisten ja läheisten ystävien kanssa ja sen kyllä huomaa: tekstissä kuvattu Tove tuntuu elävältä ja aidolta.

Jos on lukenut Tove Janssonista elämäkerran tai kaksi, ei tämä kirja todennäköisesti tarjoa mitään järisyttävää uutta tietoa. Mutta teoksen valokuvat, piirrokset, maalaukset, luonnokset, kirjeet... Niissä riittää tutkittavaa ja tunnelmoitavaa pitkäksi aikaa. Mukana on toki entuudestaan tuttuja kuvia, mutta paljon on mukana myös ennen julkaisemattomia. En osaa päättää, viehätynkö enemmän valokuvista, joista näkee kaunispiirteisen Toven vähitellen ikääntyvän tyylikkäästi vai piirroksista, joiden lumovoima tuntuu vain kasvavan.

Muumimaailma ja todellisuus on esineenäkin kaunis teos, joka sopii hyvin vaikkapa lahjaksi. Se sopii yhtä hyvin Tove Janssonin elämään hyvin perehtyneelle yleisteokseksi ja silmäniloksi kuin Toven elämään vasta tutustuvalle, samoista syistä.

10 kommenttia:

 1. Tämä on ihana kirja! Minulla tämä odottelee vielä bloggaustaan, mutta olen kyllä nauttinut siitä, miten upeasti kirja on koottu, taitettu ja suunniteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minä en olisi malttanut viedä tätä hyllyyn ollenkaan. Vähän väliä piti päästä selailemaan uudestaan ja uudestaan. :) Tässä kirjassa on kyllä kaikki kohdallaan.

   Poista
 2. Minä katselin tätä kirjaa äskettäin Ruotsissa. Se oli ruotsinnettu. Vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka ne elämäkerrat pitäisi myös lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, Tämä lienee kirjoitettukin ensin ruotsiksi. Tästä on hyvä aloittaa Toveen tutustuminen!

   Poista
 3. Kuulostaa todella hyvältä. Pitää hankkia luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, Kannattaa hankkia. Todella ihana kirja, joka varmasti kestää myös aikaa ja useita lukukertoja.

   Poista
 4. Minusta tämä kirja on kuvineen upea upea upea! Toivon joululahjaksi, jos en saa, niin täytynee itse ostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, toivottavasti joulupukki toteuttaa toiveesi! Tämä on todella hieno kirja. :)

   Poista
 5. Voi että, Tovesta tuntuu putkahtelevan julki toinen toistaan ihanamman kuuloisia kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, Kyllä on tosiaan Tove Janssonin lukijoita hemmoteltu tänä juhlavuonna. :) Mutta en valita. Olisi kivaa, jos hänen aikuisille suunnatuista kirjoistaan otettaisiin lisää uusintapainoksia.

   Poista