sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Erään koulukirjaston tarina

Valmistuipa vuonna 1965 Kokkolan Torkinmäelle uusi koulurakennus ajanmukaisine tiloineen. 48 vuotta myöhemmin, kesällä 2013 jo jonkin aikaa käyttökiellossa ollut rakennus viimein purettiin ja koulunkäyntiä jatkettiin koulun tonteille sijoitetuissa parakeissa. Koulun kohtaloksi koitui kauniisti ilmaistuna kosteusvauriot, eli käytännössä home. Koska homeen kanssa ei saa ottaa mitään riskejä, vanhasta koulurakennuksesta ei saanut parakkeihin ottaa mukaan mitään. Kaiken muun ohessa tuhottavaksi päätyi myös vuosien saatossa mittavaksi kasvanut koulukirjasto.

Tänä syksynä Torkinmäen alakoulun vanhempainyhdistys pyysi apua uuden koulukirjaston kartuttamiseen oppilaiden vanhemmilta kirjalahjoitusten muodossa. Ei varmasti tule yllätyksenä, että minä koin tämän asian erityisen tärkeäksi ja olin heti valmis tarttumaan toimeen. Omista hyllyistä valikoin kymmenen alakoululaisille sopivaa kirjaa, mutta se tuntui kovin vähäpätöiseltä. Päätin pyytää lahjoituksia myös paikallisilta kirjakaupoilta ja muutamilta kustantamoilta.

Blogiharrastuksen kautta olen oppinut, että kustantamoista löytyy ystävällistä väkeä ja pienen rohkaisun jälkeen lähestyin muutamia kustantamoja ja pyysin heitä mukaan koulukirjaston elvytysprojektiin. Vaikka tiesin, että vastaukset olisivat varmasti mukavia riippumatta siitä olisiko vastaus kyllä tai ei, ilahduin vastaanotosta iloisesti. Jo seuraavana päivänä sain nimittäin ensimmäisen vastauksen, jossa ilmoitettiin ison laatikollisen kirjoja lähteneen matkaan päivän postissa!


Kyllä riitti postimiehelläkin kantamista tässä Lasten Keskuksen lähettämässä laatikossa, josta paljastui käsittämättömän hieno valikoima luettavaa niin oppilaille kuin opettajillekin. Näissä pinoissa on kuvakirjoja, eri pituisia lastenromaaneja sekä kiehtovia tietokirjoja. 


Otavalta saadusta paketista paljastui muun muassa Me Rosvolat -sarjaa. Sitä kuulemma on ainakin yhdessä luokassa jo luettukin ja hyväksi havaittu. Koulukirjastoissa onkin hyvä olla joitakin kirjoja useampia kappaleita, koska silloin on mahdollista luetuttaa samaa kirjaa koko luokalla yhtä aikaa. (Me Rosvolat vetoaa varmasti alakoululaisiin paremmin kuin ne klassikot, joita meidän ala-asteella aikoinaan luettiin.)

Yllä esiteltyjen lisäksi koulukirjastoon saatiin lahjoitus Mäntysaaren kirjakaupalta. Noloa kyllä, mutta unohdin kuvata tuon lahjoituksen. Pahoittelen tätä unohdusta, mutta totean että hyvää luettavaa lapsille löytyi siitäkin kasasta. 

Eikä siinä ole vielä kaikki: myös Kustannus-Mäkelä Oy ilmoitti lähettävänsä kirjalahjoituksen vielä lokakuun aikana. Mahtavaa!


Tämän kirjalaatikon koulukirjastoamme varten lähetti Kirjava kukko -blogin Velma. Kaikki kirjat eivät edes näy kuvassa, mutta tässäkin on ihanan monipuolinen valikoima luettavaa. Heppa-kirjoille riittää varmasti lukijoita vuodesta toiseen ja Roald Dahlin vetovoima tehoaa edelleen. 

Olen kaikista saaduista lahjoituksista vilpittömän kiitollinen, samoin kuin koko koulun väki. Upeaa, että näin moni halusi olla mukana tukemassa Torkinmäen alakoululaisten lukuharrastusta.

15 kommenttia:

 1. Vau! Oletpas tehnyt hienoa työtä uskaltaessasi pyytää lahjoituksia! Koko koulu on varmasti kovin kiitollinen sinulle ja kustantamoille :)

  VastaaPoista
 2. Olen niin ILOINEN kun tällästä tapahtuu! Tulee onnellinen olo :D

  VastaaPoista
 3. Ihan mahtava juttu! Lukuiloa pienille koululaisille <3

  VastaaPoista
 4. Tulipas iloinen olo kun tämän luki :) Aikas hienoa että tämmöistä saadaan aikaan. :)

  VastaaPoista
 5. Voi miten hyvä mieli tällaisesta tulee!

  VastaaPoista
 6. Ihan mahtava juttu! Kustantamoille ja yksityisille iso iloinen vilkutus! Näin sitä pitää! Olen itse hieman katsellut, että ei kai juuri näissä uusissa kouluissa kirjastot unohdu multimediakustannusten jalkoihin. Hienoa ettei teillä näin käynyt!

  VastaaPoista
 7. Mahtava homma, Maija! Just näin: eteen tulee ongelma -> pohditaan, mitä voisi tehdä -> kääritään hihat ja ryhdytään tekemään.

  Hyviä lukuhetkiä koululaisille!

  VastaaPoista
 8. Ihan mahtavaa! Ihanaa, että kirjoja nuorille lukijoille löytyy taas :)

  VastaaPoista
 9. On kyllä hieno juttu, että koulun kirjakokoelmat lähtivät noin upeasti kasvuun. Olet Maija tehnyt hyvää työtä.

  VastaaPoista
 10. Liityn edellisten kommentoijien kuoroon! Todella hienoa, että rohkenit ryhtyä toimeen. Ja hienosti toimivat myös kaikki lahjoittajat. Iloisia kirjahetkiä pienille lukijoille!

  VastaaPoista
 11. Mahtavaa työtä Maija koulukirjaston hyväksi ja tästä jutusta tuli todella hyvä mieli. :)

  VastaaPoista
 12. Olipas mukavaa lukea tämä postaus. Hienosti olet toimeen tarttunut ja onneksi saanut muitakin innokkaita mukaan. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 13. Kiitos kaikille kommenteista! :)
  Ihanteellisessa tilanteessahan kaupungin budjetista olisi löytynyt rahat kaikkien näiden kirjojen ostamiseen, mutta kun rahat eivät riitä edes kaikkiin välttämättömiin menoihin (opettajien lomautukset ovat parhaillaan päällä) niin koulukirjastoista tuskin edes puhutaan.

  Oma roolini oli tässä kyllä ihan pieni, kiitos kuuluu ehdottomasti lahjoittajille :)

  VastaaPoista
 14. Hienoa, että tartuit toimeen ja että noin moni taho lähti mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, Yllätyin kyllä iloisesti siitä, miten moni taho lahjoitti kirjoja. <3 Ja koulun puolella oltiin vielä yllättyneempiä :)

   Poista