lauantai 25. lokakuuta 2014

Suuri karttakirja


Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński: Suuri karttakirja

(Mapy, 2012)
Nemo 2014, 104s.
Suom. Tapani Kärkkäinen

Suuri karttakirja on hieno, kirjaimellisestikin suuri kirja. Se on vain hiukan pienempi kuin A3 paperiarkki, joten aukeaman kokoisiin karttakuviin mahtuu paljon selkeitä kuvia. Suuressa karttakirjassa esitellään maanosat ja 42 valtiota. 

Jokaiselle maalle on varattu oma aukeamansa, jolta kartan ja muutamien perustietojen lisäksi löytyy runsaasti kuvitettua tietoa kustakin maasta. Esimerkiksi Suomesta esitellään muutamien puiden, marjojen ja perinteisten ruokien lisäksi pesäpallo, sauvakävely, Väinämöinen ja Kemin lumilinna. Muutamia tunnettuja henkilöitäkin löytyy, kuten Alvar Aalto ja Tove Jansson (jota en kyllä olisi tunnistanut kuvasta). 

Kirjan kuvitus on todella onnistunut. Se on sopivan pelkistettyä toimiakseen tiukasti rajatussa tilassa ja vetoaa hyvin sekä aikuisiin että lapsiin. Nuorin (2v.) ei vielä malttanut hirveästi pysähtyä kuvia tutkimaan, mutta isommat kyllä senkin edestä. Koska sivuilla on paljon yksityiskohtia, niitä voi käyttää myös yksinkertaiseen etsi ja löydä -peliin: yksi valitsee jonkin kuvan ja muut yrittävät löytää sen. Tällä tavalla lapsetkin malttavat tutkia yksityiskohtia huomattavasti tarkemmin ja useampaan kertaan kuin "vain"lukiessa.

Minua viehättää kuvituksen lisäksi paljon myös kirjan värimaailma, joka on maanläheinen ja siksi erityisen hyvin karttakirjaan sopiva. Ainoa negatiivinen asia on uuden kirjan pistävä haju, jonka luulen johtuvan painomusteesta tai muusta vastaavasta teknisestä seikasta. Eiköhän tuoksut tästä tasaannu ajan kanssa, kun kirjaa ahkerasti selaillaan.

Erittäin laadukas ja mielenkiintoinen kirja, joka sopii hyvin kaiken ikäisille.

8 kommenttia:

 1. Minultakin meinasi kyllä jäädä Tove tunnistamatta... :D Ihana kirja kuitenkin! Meidän 4-vuotiaan suursuosikki, jota selaillaan hartaudella harva se päivä jotain tiettyä yksityiskohtaa etsien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyllytonttu, Meillä nuorimmainen lukisi tätä koko ajan. 2-vuotias on vain otteissaan niin kovakourainen, että niuhoäiti nosti hienon kirjan ylähyllylle. :)

   Poista
 2. Tämä on aikuisellekin lukijalle hurjan kiehtova ja ulkoasultaan ihanan kaunis kirja. Jokainen aukeama kelpaisi vaikka tauluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. essielina, Aivan totta! Nämä karttakuvat sopisivat hyvin julisteiksi lastenhuoneisiin ja tauluiksi aikuisille. Todella kauniita ovat.

   Poista
 3. Hei, lähetin sinulle runohaasteen täällä: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2014/10/kirsi-kunnas-90-vuotta-haaste-kaikille.html

  Palaan kirja-arvioidesi pariin hiukan myöhemmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, Kiitos haasteesta! Mulla on vähän luku- ja blogiruuhkaa, joten en lupaa mitään, mutta jos vain ehdin niin otan haasteen vastaan :)

   Poista
 4. Tuo kirja vaikuttaa mielenkiintoiselle. Minulla on toinenkin karttakirja luvun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, Karttakirjoissa on ihan oma viehätyksensä. Selailin kirjastossa yhtä karttojen historiasta kertovaa kirjaa, mutta "seuraavaksi luettavien kirjojen hylly" notkuu jo nyt... (Oikeasti hyllyjä on kolme.)

   Poista